Китай се стреми към обединение с Тайван в много по-кратък

...
Китай се стреми към обединение с Тайван в много по-кратък
Коментари Харесай

Блинкен: Китай ускорява плановете за обединение с Тайван

Китай се стреми към обединяване с Тайван „ в доста по-кратък период “ от предстоящото. Това съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, представен от Би Би Си

По думите му Пекин е решил, че статуквото към този момент не е задоволително.

В неделната си тирада при откриването на конгреса на Комунистическата партия в Пекин президентът Си Дзинпин отхвърли да изключи потреблението на мощ за обединяване с Тайван.

Пекин смята острова отцепническа провинция, която би трябвало да бъде „ обединена " с континента.

Миналия месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че американските сили ще защитят Тайван при положение на китайска офанзива, макар формалната политика на Съединени американски щати на неизясненост по въпроса.

Говорейки на събитие в Станфордския университет във вторник с предходния държавен секретар Кондолиза Райс, Блинкен сподели, че в случай че Пекин не може да реализира обединяване с мирни средства, ще употребява насила и евентуално мощ.

„ Това е нещото, което надълбоко нарушава статуквото и основава голямо напрежение “, сподели той.

Блинкен добави, че Съединени американски щати ще изпълнят уговорките си към Тайван и ще поддържат способността на острова да се пази.

Официалната политика на Вашингтон не се ангажира с военни дейности в отбрана на Тайван, само че президентът на Съединени американски щати Байдън наподобява се опълчва на тази позиция, като неведнъж акцентира, че Вашингтон ще е подготвен да пази острова.

Коментарите на министър Блинкен идват в миг, когато Китай организира основен партиен конгрес, на който се чака президентът Си да бъде определен за исторически трети мандат на поста.

Във встъпителните си думи в неделя Си настоя, че „ цялостното обединяване на страната би трябвало и ще бъде осъществено “.

„ Ще продължим да се стремим към спокойно обединяване с най-голяма откровеност и оптимални старания, само че в никакъв случай няма да обещаем да се откажем от потреблението на мощ “, сподели той.

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай е високо през последните месеци, изключително след визитата в Тайпе на представителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси.

Китай организира широкомащабни военни учения в отговор на визитата на Пелоси, а Тайван ги осъди като  „ мощно провокативни “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР