Китай се стреми да засили своето господство при редките метали,

Китай се стреми да засили своето господство при редките метали, ...

Ако Китай използва редките метали като оръжие, ще навреди най-вече на себе си


Китай се стреми да засили своето господство при редките метали, които са необходими за създаването на редица технологични продукти, отчасти чрез регулации, предназначени да насърчават индустрията. По този начин обаче Пекин рискува да стимулира същата тази промишленост и на територията на своя основен търговски противник – САЩ, пише Nikkei Asia Review.

Най-голямата азиатска икономика произвежда почти 80% от световните количества редки метали, налични на пазара, които се използват при производството на широка гама от продукти, включително смартфони и електромобили. На фона на опасенията, че Пекин обмисля някаква форма на износни ограничения, цените на редкоземните метали се изстреляха нагоре през последните няколко месеца.

Цената на неодима (може би най-важният от всички редки метали), използван често при създаването на магнити, се повиши с 30% до 68,5 долара за килограм от април тази година. В същото време металът диспросий, също необходим при магнитите, поскъпна с 30 на сто до 290 долара за килограм.Още по тематаКитай ще „лекува“ агресията на САЩ като обезкуражава пътуванията отвъд океанаМоже ли да бъде разбит китайският монопол върху редките метали?

И двата елемента имат важна роля в съвременните технологии. Неодимът повишава силата на магнитното поле, като неговите свойства намаляват с покачването на температурата. Тъй като двигателите могат да се нагреят значително, се добавя диспросий, за да стабилизира характеристиките на неодима.

Като се има предвид значението на тези метали за промишлеността и отбраната, Вашингтон взе решение да ги изключи от списъка с вносни стоки, които подлежат на мита.

Анализаторите смятат, че Пекин едва ли ще прибегне до агресивни мерки по отношение на тези елементи, тъй като не иска да гневи САЩ.

„Нагласите и забележките на Китай са по-меки сега в сравнение с времето, когато Пекин ограничаваше доставките на редки метали към Япония през 2010 г.“, споделя Котаро Шимидзу, старши анализатор в Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

През същата година САЩ се опитаха да съживят добива на редкоземни метали на местно ниво, като въведоха законопроект – Закон за технология и трансформация на веригите на доставки на редкоземни метали (Rare Earths Supply Chain Technology and Resources Transformation Act), познат още като RESTART.

Въпреки че законът не успя да придобие тежест, според Шимидзу, сега отново ставаме свидетели на опит за стимулиране на въпросния добив в САЩ.

Когато Пекин ограничи износа към Япония, напрежението между двете страни се засили около островите Сенкаку, за които продължават да съществуват териториални спорове.

Но ограничаването на доставките предизвика ответна реакция на японската индустрия, която понижи потреблението на редките метали, за да убие негативния ефект от действията на Китай. Според японската индустрия за редки метали, потреблението на тези ресурси е спаднало до 13 197 тона през 2012 г. от 32 390 тона през 2007 г.

След провала на RESTART, цените на редкоземните метали на американския пазар се сринаха до историческо дъно, а миннодобивната компания Molycorp обяви банкрут през 2015 г.

В САЩ все още липсват компании, които могат да обработват редкоземни метали. Рудите, получени от Mountain Pass, единствената американска мина за добив на тези ресурси, се транспортират до Китай, където се обработват. Пекин вече наложи 25-процентни мита върху тези руди, идващи от САЩ.

Шигео Накамура, президент на Advanced Material Japan, каза, че САЩ имат алтернативи за обработване на рудите във Виетнам, Мианмар и Естония.

Националната комисия за развитие и реформи на Китай наскоро заяви, че производителите на редки метали трябва да се откажат от методите на производство на ниско ниво, като увеличат инвестициите и изследванията, за да повишат конкурентоспособността на техните метали.

Междувременно, през май Пекин започна да ограничава вноса на редки метали от Мианмар, за да спре контрабандата. Мианмар произвежда диспросий и тербий - известни като среднотежки редкоземни елементи, които могат да бъдат намерени на много малко места на планетата. Големи количества руди се изпращат незаконно към Китай – посочва се, че 85% от китайския внос на редки метали идва от Мианмар.

От Advanced Material Japan предполагат, че Китай рискува да се сблъска с ефекта на бумеранга.

“Колкото по-усилено Пекин се опитва да използва като оръжие редките метали, толкова по-голямо количество инвестиции ще привлече американската индустрия", смятат от компанията, като добавят: „Китай ще бъде единственият, който ще загуби”.

Източник: investor.bg