Китай се отказа от дългогодишната си политика за ограничаване на

...
Китай се отказа от дългогодишната си политика за ограничаване на
Коментари Харесай

Ще настъпи ли социална революция в Китай? Страната подготвя отмяната на един от най-репресивните закони

Китай се отхвърли от дългогодишната си политика за ограничение на повишаването на популацията. Тя се оказа бомба със закъснител, която заплашва демографията на страната, оповестява CNN.
Политиката за едно дете се изпълняваше до 2015 година, когато тя бе смекчена, с цел да разреши на някои двойки да имат по две деца.
Тогава Пекин промени закона, тъй като дамите бяха обект на насилствени аборти, тежки санкции и изпъждане при опит да имат второ бебе.
Промяната на закона не е била ефикасна, защото при междинната класа в Китай раждаемостта е по-ниска. Икономическият напън оказва мощно въздействие върху политиката.
Китайският трудов пазар се свива, тъй като доста младежи устоят родителите, бабите и дядовците си, а Китай е страна, в която към момента липсват обществени услуги за възрастни хора.
В градовете разноските за развъждане на дете порастват. Поради тази причина доста млади фамилии не желаят да имат деца.
През 2017 година раждаемостта в страната е била 1,6 деца на жена, което е доста по-малко от нужното за опазване устойчивостта на популацията.
Мнозина обаче се притесняват, че анулацията на политиката за едно дете в семейство ще се отрази негативно на дамите. Въпреки трудовите закони и регламенти, забраняващи дискриминирането по сексуален симптом при наемане на работа, дамите са изправени пред обилни компликации при кандидатстване за избран пост.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР