Китай се отдалечава от западните технологии, залага на местни разработки(снимка:

...
Китай се отдалечава от западните технологии, залага на местни разработки(снимка:
Коментари Харесай

Пекин издаде списък с одобрени процесори: без Intel и AMD


Китай се отдалечава от западните технологии, залага на локални разработки
(снимка: CC0 Public Domain)

2024-а година може да даде подтик на компютрите с Linux и Arm/RISC процесори , защото Китай се отдалечава от западните технологии. x86 чиповете на Intel и AMD не участват в листата с процесори, утвърдени от Китайския център за оценка на осведомителната сигурност.

Документ от 26 декември 2023 година изброява 18 процесора, които Пекин е признал като подобаващи за потребление в страната. Архитектурата x86 в действителност влиза в листата, само че единствено в чипове, създадени от Shanghai Zhaoxin Integrated Circuit Co., Ltd – която е миноритарна благосъстоятелност на тайванската Via Technologies и има лиценз за произвеждане на процесори x86.

Процесорите на Zhaoxin не са съпоставими с Xeon на Intel или EPYC на AMD, само че могат да зареждат скромни настолни компютри, отбелязва The Register. Другите утвърдени снабдители на чипове създават процесори, захранвани от ядра Arm или, в тази ситуация на Loongson Technologies, с архитектура RISC-V.

Списъкът също по този начин включва утвърдени настолни и сървърни операционни системи. Присъства единствено китайски код, а точно:

Базите данни също влизат в листата и още веднъж няма нищо от западните разработчици. Но се загатва PolarDB на Alibaba Cloud, както и TDSQL на Tencent и шепа други разработки, направени в Китай.

Публикуването на листата форсира напъните в Китай за подмяна на западните технологии и хардуер с локално създадени артикули. Файненшъл Таймс беседва с някои ИТ магазини в Китай и те удостоверяват, че последователно отстраняват продукти като лични компютри, работещи с Windows, защото наредбите за извършване на покупки „ от вкъщи ” са влезнали в действие.

Тези разпореждания бяха препоръчани за първи път към 2014 година и още веднъж се появиха през май 2022 година, когато беше подложен двугодишен краен период за осъществяването им. Което значи, че на китайските организации може да им остават към пет седмици, с цел да преминат към локален хардуер и програмен продукт.
още по темата
Много компании от Китай са построили приложения и автоматизации към западните технологии. Възстановяването на тези принадлежности няма да бъде бърза или лесна задача, означават пазарните наблюдаващи. Но може и да не им са наложи незабавна подмяна, като се има поради, че предишните укази за прекосяване към китайски технологии бяха повторени няколко пъти.

Миналата седмица управляващите още веднъж приканиха уеб платформите да управляват по-бдително потреблението на провокативни печатни неточности и игри на думи, които могат да се поясняват като рецензия към Китайската комунистическа партия.

Понякога Китай актуализира своите позиции, както се случи предишния петък, когато администрацията в киберпространството разгласява нови разпореждания по отношение на трансграничните потоци от данни, които трансформираха предходните правила, с цел да разрешат на китайския бизнес да изнася свързани с бизнеса данни, които не включват персонална информация.

Предишните правила изискваха всички експортирания на данни да бъдат утвърдени. Ревизираните правила облекчават това условие и би трябвало да улеснят живота на китайските експортьори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР