Китай съобщи, че повече от 12 600 души са починали

...
Китай съобщи, че повече от 12 600 души са починали
Коментари Харесай

Китай съобщава за повече от 12 600 души са починали от причини, свързани с Covid, през седмицата

Китай заяви, че повече от 12 600 души са умряли от аргументи, свързани с Covid, през седмицата, предшестваща празниците по Лунната нова година, а здравен чиновник съобщи, че към 80% от популацията е инфектирано с вируса в актуалната зараза, пише Bloomberg.bg.

В интервала 13-19 януари в лечебните заведения са регистрирани 12 658 смъртни случая, свързани с Covid, заяви китайският Център за надзор и предварителна защита на болесттите в изказване от събота. Страната оповестява за 59 938 такива смъртни случая сред 8 декември и 12 януари.

Главният епидемиолог на центъра У Дзънюу съобщи настрана в обява в Weibo, че 80% от жителите на страната са били инфектирани в актуалната вълна. Макар че пътуванията по време на Лунната нова година могат да доведат до увеличение на случаите в някои райони, У Дзънюу  съобщи, че има  " доста дребен късмет " за огромни инфекции или втора вълна на епидемията в цялата страна през идващите два до три месеца.

В края на 2022 година популацията на Китай е 1,41 милиарда души, което допуска, че повече от 1,1 милиарда души са били носители на вируса през последните месеци в границите на най-голямото огнище на Covid в света. Дзънюу не прецизира по какъв начин са получени данните за инфекциите.

Внезапното унищожаване на рестриктивните мерки за Covid  през декември означаваше, че стотици милиони хора се насочиха към домовете си за празника Лунна нова година за първи път от 2019 година насам.

Президентът Си Дзинпин открои разпространяването на Covid в селските региони в общонационално видео послание, което направи преди празника, като съобщи, че е изключително угрижен за напъните за битка с Covid в селските региони. Здравните специалисти се притесняват, че вирусът може да опустоши уязвимите хора в селата с нищожна здравна инфраструктура, като докара до по-лоши последствия от епидемията, която към този момент натовари лечебните заведения, препълни крематориумите и осакати мегаполисите в страната.

На 19 януари в лечебните заведения в цялата страна имаше 471 739 пациенти, свързани с Covid, в това число 51 683 в сериозно положение. Публикуването на данните в събота пристигна, откакто Световната здравна организация прикани Китай да даде повече информация.

116 нови случая у нас, четирима умряли

Новите доказани случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 116, сочат данните на Единния информативен портал. Направени са 5265 теста, което значи, че делът на позитивните резултати е 2,2%.

Четирима са умрелите пациенти с доказана коронавирусна зараза.

Излекувани през последното денонощие са 215 души. В болница се лекуват 323 пациенти като 42 са в интензивно поделение.

През последните 24 часа са сложени 126 дози ваксина против ковид.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР