Китай, Русия и Иран представляват три от най-големите заплахи за

...
Китай, Русия и Иран представляват три от най-големите заплахи за
Коментари Харесай

Шефът на МИ6: Китай, Русия и Иран са водещите заплахи


Китай, Русия и Иран съставляват три от най-големите закани за Обединеното кралство в един бързо изменящ се, неустойчив свят, сподели във вторник ръководителят на английската организация за външно разузнаване, оповестява АП.

Шефът на МИ6 Ричард Мур сподели, че трите страни и интернационалният тероризъм съставляват проблемите за сигурността, " огромната четворка ", пред които са изправени английските шпиони.

В първата си обществена тирада, откогато стана началник на Тайната разследваща работа, известна още като MI6, през октомври 2020 година, Мур сподели, че Китай е " единственият максимален приоритет " на разследващата организация, защото управлението на страната от ден на ден поддържа " смели и решителни дейности " за поддържане на своите ползи.

Наричайки Китай " властническа страна с разнообразни полезности от нашите ", той сподели, че Пекин организира " широкомащабни шпионски интервенции " против Обединеното кралство и неговите съдружници, пробва се да " изкриви публичния дискурс и вземането на политически решения " и изнася технология, която разрешава " мрежа от властнически надзор " по целия свят.



Мур сподели, че Обединеното кралство също продължава " да е изправено пред остра опасност от Русия ". Той сподели, че Москва е спонсорирала опити за ликвидиране, като отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал в Англия през 2018 година, ускорява хакерски атаки и опити за интервенция в демократичните процеси на други страни.

" Ние и нашите съдружници и сътрудници би трябвало да се противопоставим и да възпираме съветската активност, която опонира на интернационалната система, учредена на правила ", сподели шефът на MI6.

Мур сподели, че Иран също съставлява огромна опасност и употребява политическата и войнствена формация Хизбула - " страна в страна " - за поддържане на политически разтърсвания в прилежащите страни.

Той твърди, че английските шпиони би трябвало да се откажат от част от надълбоко вкоренената си секретност и да потърсят помощ от софтуерни компании, с цел да завоюват конкуренцията във въоръжаването в киберсигурността, която дава на враждебните страни и групи още повече потенциал.

Мур, изказвайки се в Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, сподели, че разрушителният капацитет на изкуствения разсъдък и други бързо разрастващи се технологии значи, че шпионската организация би трябвало " да стане по-отворена, с цел да остане в загадка " в свят на дестабилизиращи софтуерни промени.

" Според някои оценки може да изпитаме повече софтуерен прогрес през идващите 10 години, в сравнение с през предишния век, с разрушително влияние, равно на индустриалната гражданска война ", сподели той. " Като общество към момента би трябвало да рационализираме този изострен факт и евентуалното му влияние върху световната геополитика ".

" Нашите съперници наливат пари и упоритости в преодоляването на изкуствения разсъдък, квантовите калкулации и синтетична биология, тъй като знаят, че преодоляването на тези технологии ще им даде лост ", сподели Мур.

За да бъде в крайник, той сподели, че английските шпиони " в този момент търсят партньорства с софтуерната общественост, с цел да оказват помощ за създаването на технологии от международна класа за решение на най-големите ни проблеми с задачата ".

" За разлика от Q във филмите за Бонд, ние не можем да създадем всичко ", добави Мур, визирайки измисления основател на джаджи в филмите за 007.

Мур сподели, че с частния бранш е " голяма смяна " за организация, заплетена в загадка. До 1992 година английското държавно управление отхвърля да удостовери съществуването на MI6. Организацията последователно става по-отворена през последните години, даже разрешава издание на позволена история - въпреки че тя стига единствено до 1949 година

MI6 стартира обществено да посочва своя началник, който употребява кодовото име C, през 90-те години на предишния век, а Мур е първият началник на службата с акаунт в Twitter.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР