Китай публикува карта, която обозначава териториални му претенции, включително в

...
Китай публикува карта, която обозначава териториални му претенции, включително в
Коментари Харесай

Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлят най-новата карта на Китай на Южнокитайско море

Китай разгласява карта, която отбелязва териториални му искания, в това число в Южнокитайско море. Реакциите на Филипините, Малайзия и Тайван не закъсняха, оповестява " Ройтерс ". Те я оповестиха за неоснователна и я отхвърлиха.

Картата, която Китай разгласява в понеделник, демонстрира претенциите на страната върху териториите на към 90% от Южнокитайско море. То е източник на доста от разногласията в района. По него всяка година минава търговия на стойност над 3 трилиона $.

Днес Филипините приканиха Китай " да работи отговорно и да съблюдава отговорностите си " според интернационалното право и Малайзия пък съобщи, че е подала дипломатически митинг против картата . Според страната новата карта няма обвързваща власт по отношение на нея.
 Китайски кораби и самолети отново сложиха нащрек Тайван
Китайски кораби и самолети отново сложиха нащрек Тайван

20 самолета са пресекли междинната линия на Тайванския пролив

Китай твърди, че линията е основана на неговите исторически карти. U-образната линия на картата се извива до 1500 км южно от остров Хайнан и стига до изключителните стопански зони на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия.

" Този ​​последен опит за легитимиране на хипотетичния суверенитет и пълномощия на Китай над филипинските територии и морски зони няма съображение според интернационалното право ", сподели филипинското външно министерство.

Въпросната карта огражда по-широка географска област от предходната такава, която Китай показа на Организация на обединените нации през 2009 г . Сегашната включва Тайван в територията на страната.

Говорителят на външното министерство на Тайван Джеф Лиу разяснява по тематиката, че Тайван " никога не е част от Китайската национална република ".
 Британският парламент назова Тайван „ самостоятелна страна “
Британският парламент назова Тайван „ самостоятелна страна “

Доклад на комисията подлага на критика държавното управление, че не е задоволително самоуверено в поддръжката си на Тайван

" Без значение по какъв начин китайското държавно управление изкривява позицията си по отношение на суверенитета на Тайван, то не може да промени обективния факт за съществуването на страната ни ", сподели той на брифинг.

В момента в Китай се организира " седмица за осведоменост за националната карта ", заяви във вторник държавният ефирен оператор China Central Television.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин акцентира, че Пекин се е изразил недвусмислено по отношение на своята територия.

" Позицията на Китай по въпроса за Южнокитайско море постоянно е била ясна. Компетентните органи на Китай постоянно актуализират и разгласяват разнообразни типове общоприети карти всяка година ", сподели той на постоянен брифинг. " Надяваме се, че съответните страни могат да видят това по справедлив и разумен метод. "

Във вторник Индия съобщи, че е срещу новата карта на Китай, която предявява искания към територията на Индия.
 Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата
Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата

Както и да върнат вкъщи хилядите свои бойци, ситуирани там
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР