Китай преживява бум в зеленото“ финансиране, което играе жизненоважна роля

...
Китай преживява бум в зеленото“ финансиране, което играе жизненоважна роля
Коментари Харесай

Китай отчете бум на „зелените“ облигации

Китай претърпява взрив в „ зеленото “ финансиране, което играе жизненоважна роля за поощряване промяна на стопанската система към по-екологична и устойчива, демонстрират данни от централната банка, представени от Радио Китай.

Салдото по „ зелените “ заеми в локална и задгранична валута се е нараснало с 26,5% на годишна база и е в размер на 14 трилиона юана (2,16 трилиона долара) до края на второто тримесечие на 2021 година

През първите осем месеца на тази година издаването на „ зелени “ облигации в страната е скочило със 152 % по отношение на предходната година, надвишавайки 350 милиарда юана, което към този момент е повече от издадените за цялата предходна година. Облигациите за „ въглероден пик и неутралитет “ са надхвърлили 180 милиарда юана през интервала.

За да реализира първокачествен и екологичен напредък, Китай разгласи, че ще се стреми да доближи пик на излъчванията от въглероден диоксид до 2030 година и въглероден неутралитет до 2060 година

В началото на септември Европейската комисия също одобри рамка за издаването в бъдеще на „ зелени “ облигации на стойност до 250 милиарда евро или 30 % от общия размер на фонда за възобновяване от пандемията. 

Инвеститорите на тези облигации ще получават увещание от Брюксел, че мобилизираните средства ще бъдат разпределени за екологосъобразни планове и че Комисията ще рапортува за тяхното влияние върху околната среда. Първите “зелени ” облигации ще бъдат издадени през октомври.

“Намерението на Европейски Съюз да емитира до 250 милиарда евро под формата на „ зелени “ облигации до края на 2026 година ще ни направи най-големият емитент на „ зелени “ облигации в света. Това е и израз на нашия ангажимент за резистентност и слага устойчивото финансиране на челно място в напъните на Европейски Съюз за възобновяване ”, заяви еврокомисарят за бюджета и администрацията Йоханес Хан. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР