Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии и

...
Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии и
Коментари Харесай

Китай ще печели войните на бъдещето

" Китай реализира необикновен прогрес в редица основни военни технологии и разви качества, които ще му разрешат да печели бъдещи войни “, споделя боен специалист. Факт е, че китайците към този момент застигат Съединени американски щати във военно отношение, написа " Дойче Веле ".

За пръв път от 2015 година насам Китай организира на 18 април тази година военни маневри в Тайванския пролив. Целта беше от една страна да се насочи предизвестие против стремежите на Тайван за самостоятелност, а от друга да се показва най-новата китайска военна техника. При ръководството на президента Си Цзинпин китайската войска обхватно модернизира арсенала и структурата си. На 19-ия партиен конгрес предишния октомври Си съобщи, че модернизирането на армията ще бъде приключено до 2035 година, а до 2050 година Китай счита да се подреди измежду най-големите военни сили в света. За тези амбициозни цели на армията бяха предоставени над 150 милиарда щатски $ през 2017 година

Възходяща районна мощ

Според английския Международен институт за стратегически проучвания (IISS), който всяка години излиза с отчет за настоящото положение на всички армии в света, Китай влага за военни цели сред 6 и 7 на 100 от брутния си вътрешен артикул. В последния отчет на мозъчния концерн се сочи също, че през последните години страната отбелязва огромен прогрес във връзка с модернизацията на военно-въздушните сили и флотата и стартира да доближава Съединени американски щати.

Китай да вземем за пример показва към този момент първия си стелт изтребител - Ченгду J-20. В композиция с модерните ракети " въздух-въздух " PL-15 и новият клас ескадрен миноносец за пръв към този момент разполага със способността дейно да възпира противников сили надалеч от крайбрежието и териториалните си води. Експертът Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън споделя: „ Китай реализира необикновен прогрес в редица основни военни технологии за заплашване на възможни съперници и разви качества, които ще му разрешат да печели бъдещи войни “.

Според единомислещата оценка на специалистите, модернизацията на китайската войска демонстрира, че страната е схванала доста тъкмо какъв брой съществено са се трансформирали модерните способи за водене на война. Мея Ноуенс от IISS показва в диалог с Дъждовни води, че Китай се приготвя за евентуални спорове във всички области - на суша, по море, във въздуха, в галактическото пространство и в киберпространството. Според нея, модернизацията на армията в това време разрешава на Китай да постанова претенциите си в района и с военни средства.

Засега китайската войска не разполага обаче с военен опит и тренировки за взаимни дейности на другите си войскови поделения. А корупцията и остарялата организационна конструкция на армията лимитират ударната ѝ мощ. Затова Си Цзинпин стартира огромна акция за битка против корупцията и за преструктуриране на армията. " При ръководството на Си Китай се зае и с редица провокации пред армията, които не са свързани с софтуерното развиване “,посочва Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън.

Глобална агресия

На 1 август 2017 година Китай откри първата си презокеанска военноморска база в Джибути край Африканския рог. Това е явен сигнал, че Китай желае да разшири военното си въздействие в Азия и Тихоокеанския район. Изследване на американския Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) демонстрира, че 15 от пристанищните планове, финансирани по линия на огромната влиятелна самодейност на Китай - " Поясът и пътят ", целят не толкоз взаимната икономическа полза, колкото отбраната на китайските ползи в областта на сигурността. " Инвестициите би трябвало да обезпечат политическо въздействие, да покачат военното наличие на Китай и да му дадат стратегически преимущества ", се показва в проучването. Ангажиментът на Китай цели одобряването на страната като военноморска мощ.

Модернизацията на армията и обвързваното с нея повишаване на военното въздействие на Китай изправят Съединени американски щати и неговите съдружници пред непосредствени провокации. " Във военно отношение се следи директна конкуренция сред Пекин и Вашингтон ", показва Ноуенс. Както Съединени американски щати постоянно изпращат кораби в Тихия океан и Южнокитайско море, по този начин и Китай все по-често изпраща свои кораби в Индийския океан и даже чак до Средиземно и Балтийско море.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР