Китай поиска от чуждестранните посолства и международните организации, базирани в

...
Китай поиска от чуждестранните посолства и международните организации, базирани в
Коментари Харесай

Китай не иска знаци в подкрепа на Украйна по сградите на чуждите посолства

Китай изиска от задграничните посолства и интернационалните организации, основани в Пекин, да не употребяват фасадите на постройките си за " политическа агитация ", оповестява организация " Киодо ".

Искането явно се отнася за знаци, показващи поддръжка за Украйна.

Редица посолства в Пекин са сложили табели със знамето на Украйна и с послания на китайски и британски език, като #StandWithUkraine (Заставаме зад Украйна -б.р.), с цел да заявят своята взаимност с източноевропейската страна, която се бори с съветската инвазия от февруари предходната година.

Съобщението на китайското външно министерство е от 10 май. Посолствата и интернационалните организации се приканват да не употребяват външните стени на постройките си за агитация и  " да заобикалят предизвикването на спорове сред страните ".

Този ход провокира ответна реакция от дипломати от Европа и други елементи на света, като до момента никой не е премахнал табелите.

Сред посолствата в Пекин, показващи поддръжка за Украйна, са Канада, Германия и Полша.

От вчера Китай изпрати специфичен пратеник на обиколка в Украйна, Русия, Полша, Франция и Германия, който да насърчи мирните преговори по отношение на войната. Критиците обаче се съмняват, че Пекин може да работи като медиатор заради околните си връзки с Москва.

От китайското външно министерство допълват, че посолствата и интернационалните организации са  " задължени да съблюдават китайските закони и разпореждания ", въпреки че Пекин зачита дипломатическия имунитет според Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

Смята се, че писмото е изпратено до всички дипломатически задачи в Китай. Някои посолства са окачили и знамето на ЛГБТ общността - знак на гордостта и многообразието на половите малцинства.

Европейски посланик разкритикува позицията на Китай, като акцентира, че няма рационално опрощение за възпрепятстване на изразяването на политиката на дадена държава и че те няма да се съобразят с настояването.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР