Китай подготвя черен списък, който се очаква да ограничи основния

...
Китай подготвя черен списък, който се очаква да ограничи основния
Коментари Харесай

Китай ще затегне правилата за технологични компании, търсещи чуждестранно финансиране

Китай приготвя черен лист, който се чака да ограничи главния канал, употребен от започващи компании за привличане на интернационален капитал и листване в чужбина. Целта е да се понижи ролята на задграничните акционери в идващото потомство софтуерни компании в страната. Черният лист ще е ориентиран към нови компании в чувствителни браншове, които употребяват по този начин наречените субекти с изменчив интерес (VIE), с цел да ръководят бизнеса си в Китай, съгласно източник на Financial Times. VIE са правна конструкция, която се употребява от десетилетия от китайските софтуерни групи - в това число водачите в промишлеността Alibaba и Tencent - за заобикаляне на рестриктивните мерки за задгранични вложения и набиране на милиарди долари от интернационалните вложители.

Списъкът идва на фона на стягането на регулациите в софтуерния бранш през годината, които доведоха до решение на групата Didi Chuxing да отдръпна от търговия акциите си Нюйоркската фондова борса. Все още не е ясно какъв брой широкообхватен ще бъде той. По-рано Съединени американски щати започнаха сходни ограничения, с цел да лимитират китайските вложения в стартъпи от Силициевата котловина.

Китайските управляващи упрекнаха огромните потребителски интернет групи в страната, че се концентрират върху премахването на конкуренцията, вместо да оказват помощ на Китай да настигне Съединени американски щати в полупроводниците и други напреднали технологии. Според източници на Financial Times описът не е предопределен да засегне съществуващи компании, които употребяват структурата на VIE. Вместо това той има за цел да подсигурява, че бъдещите водещи компании, които са от решаващо значение за стопанската система на страната, няма да бъдат доминирани от задгранични акционери. " В бъдеще задграничните вложители могат да влагат пари в обичайни промишлености, а не в технологиите ", настояват източниците.

Системата VIE стана известна преди към две десетилетия и разреши на огромни вложители като японската SoftBank и Sequoia Capital China да насочват милиарди долари в най-обещаващите интернет започващи компании в Китай. От 241 китайски компании, изброени в Ню Йорк, 79% употребяват VIE, с цел да ръководят бизнеса си в Китай, съгласно обзор на данните на Capital IQ. Вероятно е Пекин да разгласява черния лист още този месец.
Реклама
Китайските управляващи не разрешиха на VIE да влагат в просветителния бранш на страната по-рано тази година. Чуждестранните вложители също заобикалят да употребяват структурата за най-чувствителните промишлености като отбранителни или биотехнологични компании, които се занимават с генетични данни.

Алекс Робъртс, юрист в Linklaters в Шанхай, споделя, че китайското държавно управление се е пробвало да контролира VIE преди шест години. " Но предлагането в последна сметка беше анулирано. Може би заради голямата икономическа и обществена изгода, която някои от най-големите китайски предприятия, които употребяват VIE, носят на страната. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР