Китай отрече днес медийни съобщения, че заплашвал да арестува намиращи

...
Китай отрече днес медийни съобщения, че заплашвал да арестува намиращи
Коментари Харесай

Китай отрича да е заплашвал с арест американски учени

Китай отхвърли през днешния ден медийни известия, че заплашвал да арестува намиращи се в Китай американски учени като ответна мярка за арестуването на китайски откриватели, работещи в Съединени американски щати, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Спазващи законите чужденци няма защо да се опасяват в Китай по отношение на своята сигурност, сподели представителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян. Така той отговори на известие на американския вестник "Уолстрийт джърнал ", който писа, че китайски публични лица са предизвестили Съединени американски щати за идно задържане на американски учени в Китай.

Неназовани източници споделили за вестника, че китайски публични представители са предизвестили "по доста канали " държавното управление на Съединени американски щати за допустимо арестуване на американски учени. Заплахата била отправена като ответна мярка на арестуването в Съединени американски щати по-рано тази година на петима китайски учени по съмнение, че са скрили връзките си с китайската войска. Арестът им последва затварянето на китайското консулство в Хюстън през юли, на което Пекин отвърна със затваряне на американското консулство в Чънду.

Китай през последните години е задържал канадски, шведски и австралийски жители по обвинявания, които техните държавни управления назовават "скалъпени ". Миналия месец Държавният департамент на Съединени американски щати посъветва американските жители да заобикалят пътувания в Китай, като една от изтъкнатите аргументи бе опасността от правосъден арест.
Говорителят на министерството Чжао Лицзян сподели в изказването си, че Съединени американски щати следят, тормозят и арестуват китайски студенти, учащи се в Америка, и назова тези дейности на управляващите там "политическо гонене ". "Това не е обикновено и разрушава имиджа на Съединени американски щати. Това е маккартизъм ", сподели представителят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР