Китай отправи остри критики към Япония след началото на спорното

...
Китай отправи остри критики към Япония след началото на спорното
Коментари Харесай

Изпускат вода от АЕЦ Фукушима в Тихия океан, Китай реагира с недоволство

Китай насочи остри рецензии към Япония след началото на противоречивото изпускане на радиоактивна вода от развалената японска атомна електроцентрала " Фукушима-1 " в Тихия океан, а Сеул прикани Токио за бистрота, предадоха международните организации.

Пекин осъди решението, определяйки го като " егоистично и безконтролно ", само няколко минути откакто японските управляващи започнаха да изпомпват водата в океана. Очаква се това изхвърляне на вода да продължи към 17 дни и да включва към 7800 куб. м. вода от централата, съдържаща тритий - радиоактивно вещество, което е рисково единствено в мощно съсредоточени дози.

" Китай изрично се опълчва и твърдо осъжда (това решение). Той показва формален митинг пред Япония, като изисква от нея да постави завършек на това безразсъдно деяние ", съобщи представител на китайското външно министерство, представен от Франс прес.  " Океанът е обща благосъстоятелност на човечеството ", подчерта Пекин, като добави, че изпускането на нечиста вода от АЕЦ " Фукушима " " е извънредно егоистично и безконтролно деяние, което подценява интернационалния публичен интерес ".

" Японското държавно управление не е потвърдило легитимността " на тези изхвърляния, " нито че те са безвредни за морската среда и човешкото здраве. Това, което Япония прави, е да трансферира рисковете (свързани с тези води) на целия свят и да удължи страданията (свързани с бедствието) за бъдещите генерации ", добави китайското външно министерство.

Китайските митнически управляващи обявиха, че Пекин стопира вноса на всички морски артикули от Япония с неотложен резултат, предадоха Киодо и АП.

Международната организация за атомна сила (МААЕ), която следи интервенцията по изпускането на водите, даде през юли позволение за провеждането му, откакто реши, че планът е в сходство с интернационалните стандарти за сигурност и че ще окаже " нищожно радиологично влияние върху популацията и околната среда ".

Южнокорейският министър председател Хан Док-су съобщи, че Япония би трябвало " транспарантно да разгласява " данни за последствията от изхвърлянето на вода от АЕЦ " Фукушима " през идващите 30 години.

" Призовавам японското държавно управление да разгласява информация за изхвърлянията по транспарантен и виновен метод през идващите тридесет години ", съобщи Хан, като в същото време осъди " подправената информация " и демагогията по отношение на решението на Токио, което Сеул поддържа обществено.

Южнокорейската полиция арестува през днешния ден минимум 14 души, пробвали да влязат в постройката на японското посолство в Сеул, по време на митинг против изпускането на вода от " Фукушима ", оповестиха уредник и свидетел, представени от Ройтерс. По данни на Йонхап арестуваните са 16.

Изпускането на обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала " Фукушима " в морето може да ускори опасенията по отношение на метода, по който японските морски артикули се възприемат в чужбина. Според специалистите по ръководство на бедствия са нужни още дейности, с цел да се завоюва изцяло доверието на потребителите в продуктите от регионите към АЕЦ " Фукушима-1 ", отбелязва японската организация Киодо.

Местните поданици в региона на развалената от земетресението и последвалото цунами на 11 март 2011 година АЕЦ, се извиняват на риболовците.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР