Китай отмени експедициите за изкачване на връх Еверест от китайската

...
Китай отмени експедициите за изкачване на връх Еверест от китайската
Коментари Харесай

Китай спира експедициите до Еверест заради страхове от пренасяне на COVID-19 от Непал

Китай анулира експедициите за нанагорнище на връх Еверест от китайската му страна поради терзания да не бъде импортиран COVID-19 от прилежащ Непал, осведоми АП.

Затварянето на маршрута бе доказано нощес от китайската Генерална администрация по спорта, заяви организация Синхуа.

Решението отразява крайната нерешителност, с която Китай се отнася към ковид. Страната като цяло овладя вътрешното предаване на патогена, до момента в който Непал регистрира рекорден брой новозаразени и умряли.

Пекин по-рано издаде разрешителни на 38 души, всичките китайски жители, да изкачат най-високия връх в света тази пролет. Непал е издал разрешителни на 408 души. Миналата година изкачването на 8849-метровия връх поради пандемията не бе позволено и от двете страни.

В Непал бе обявено, че няколко алпинисти са дали позитивен резултат за COVID-19, откакто са били свалени от базовия лагер в подножието на Еверест.

Обикновено месец май е най-благоприятният за експедиции до първенеца на Хималаите. Десетки алпинисти към този момент доближиха върха тази седмица и още доста се чака да създадат опит за покоряването му по-късно през месеца, когато времето се усъвършенства. Двама катерачи, швейцарец и американец, починаха на непалската страна.

Китай разгласи по-рано желание да откри разграничителна линия на върха и да забрани на хората, изкачващи го от неговата страна, да влизат в контакт с алпинистите от непалската страна. Не беше ясно обаче по какъв начин това може да бъде реализирано.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР