Китай остро разкритикува вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който вчера

...
Китай остро разкритикува вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който вчера
Коментари Харесай

Китай: Думите на Майк Пенс са израз на абсолютната арогантност и лицемерие

Китай остро разкритикува вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс, който през вчерашния ден упрекна Националната баскетболна асоциация (НБА) в благосклонност към китайския " властнически режим " и поддържа стачкуващите в Хонконг, съобщи Франс прес.

" Думите му са израз на безспорната надменност и двуличие, които демонстрира, и са цялостни с неистини и политически предубеждения. Китай показва дълбокото си отвращение и безапелационното си противоречие ", съобщи говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, предава Българска телеграфна агенция.

От началото на октомври Китай и НБА са в мощно обтегнати връзки поради туит на генералния шеф на тима " Хюстън рокетс " Дарил Мори в поддръжка на хонконгските стачкуващи.

Вчера Майк Пенс осъди прекомерната съгласно него благосклонност на НБА и на спортната компания Найки към Пекин от началото на тази рецесия и акцентира, че Съединени американски щати поддържат хонконгските продемократични протестиращи.

" Някои от най-големите играчи и притежатели на НБА, които упражняват всекидневно правото си да подлагат на критика нашата страна, онемяват, когато става дума за правата и свободите на други нации ", съобщи Пенс, имайки поради звездата Леброн Джеймс, който беше реагирал сериозно на туита на Дарил Мори.

" Заставайки на страната на Китайската комунистическа партия и заглушавайки свободата на словото, НБА се държи като 100-процентен филиал на един властнически режим ", добави той.

" Майк Пенс прави недомислени забележки и сочи с пръст другите страни, само че нехае за тежките проблеми на Съединени американски щати ", съобщи Хуа Чунин, изреждайки расизма, военните намеси на Вашингтон в чужбина и американската стратегия за електронно следене " Призма ".

Изказването на Пенс провокира реакции и в Съединени американски щати, където някогашната баскетболна звезда Чарлс Баркли, който остава мощно авторитетен като медиен анализатор за НБА, му сподели " да си затваря устата ".

" Всички американски компании вършат бизнес в Китай. Ако всички тия поучаващи ни политици толкоз се тревожат за ситуацията в Китай, за какво не спрат всевъзможен бизнес с Китай? ", попита той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР