Китай оказва натиск върху ЕС за остро съвместно изявление срещу

...
Китай оказва натиск върху ЕС за остро съвместно изявление срещу
Коментари Харесай

Китай притиска ЕС за антиамерикански съюз в търговията

Китай оказва напън върху Европейски Съюз за остро взаимно изказване против комерсиалните политики на американския президент Доналд Тръмп по-късно този месец, оповестяват за организация " Ройтерс " европейски представители.

Пекин обаче среща отпор в напъните си, на фона на идни срещи на върха със страните от Централна и Източна Европа и с европейското управление, а и на диалози с немския канцлер Ангела Меркел, в околните дни.

Според " Ройтерс " по време на диалози в Брюксел, Берлин и Пекин вицепремиерът, отговарящ за стопанската система, Ли Хъ и първият посланик на Китай Уан И предложили съюз сред двете стопански сили в подмяна на по-голямо отваряне на китайския пазар в символ на благосклонност. В частни диалози Лю е изтъквал, че Китай е подготвен за пръв път да разгласи кои браншове от стопанската система му може да се отворят за европейски вложители по-късно този месец. написа организацията.

Какво желае Китай

Едно от настояванията на Китай в подмяна на това е за общи дейности против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация, само че съгласно петима представители и дипломати от Европейски Съюз тази концепция е отхвърлена.

Очаква се срещата на върха на 16 и 17 юли, на която от китайска страна ще участват президентът Си Цзинпин и министър председателят Ли Къцян, да не докара до острото официално съобщение което би очаквал Пекин, а по-скоро да се акцентира желанието за взаимна работа по рационализация на СТО. Същевременно всякакво официално съобщение би било прогрес, откакто последните 2 срещи приключиха без официално съобщение поради разногласия за търговията и териториални разногласия в Южнокитайско море.

Китайските държавни медии в това време стартират посланието, че Европейски Съюз е на страната на Пекин, а това слага блока в внимателно състояние, означават европейски представители, съгласно които Китай желае " Европейски Съюз да застане с Пекин против Вашингтон, да вземе страна ", само че това няма да се случи.

Въпреки митата, които Тръмп постанова на износа на метали от Европа и заканите за автомобилната промишленост, Брюксел споделя опасенията на Вашингтон, че китайските пазари остават затворени за непознати вложители, а Пекин манипулира търговията, с цел да владее международните пазари. " Съгласни сме с съвсем всички недоволства на Съединени американски щати против Китай, не сме съгласни обаче с метода, по който Съединени американски щати подхождат към въпроса, " споделя различен посланик.

 Китай притиска Европейски Съюз за антиамерикански съюз в търговията
© Associated Press

Притеснения

Все отново китайското предложение е поразително поради околните връзки сред Съединени американски щати и Европа в стопанската система и сигурността. То обаче разкрива както терзанията в Пекин от комерсиална война с Вашингтон, по този начин и по-смелия метод на Китай в поръчките му за водачество на фона на раздялите сред Съединени американски щати и сътрудниците му - Европа, Япония и Канада - по въпросите на търговията, климатичните промени и външната политика.

За Китай източник на безпокойствие са и проектите на Европейски Съюз за по-сериозен надзор на вложенията на Стария континент и решенията на регулаторите в Съединени американски щати да блокират опити за придобивания в Съединени американски щати. Междувременно се забавя и износът от Китай към Съединени американски щати - по публични данни през юни той е повишен едвам с 3.8 % на годишна база - 23.8 процентни пункта по-малко от същия месец предходната година. За първото полугодие на 2018 година също се регистрира внезапно закъснение - 5.4% растеж на износа спрямо предходния интервал на 2017-а, което е 19.3 процентни пункта по-малко.

" Тръмп раздели Запада и Китай се пробва да извлече изгоди от това. Никога не се е чувствал удобно от това, че Западът е един блок, " споделя европейски представител, обвързван с дипломацията сред Европейски Съюз и Китай. Според него Пекин счита, че може най-малко да опита да отдели Европейски Съюз в области като търговията и човешкете права. Според различен дипломатически представител срещата на водачите на Г-7 предишния месец е била подарък за Пекин, тъй като е посочила, че Европа губи дълготраен съдружник, най-малко що се отнася до търговията.

" Пускат ни на перона едвам когато влакът е потеглил "

Същевременно съгласно отчет на консултантската компания Rhodium Group от април китайските ограничавания в непознатите вложения са по-големи от тези в Европейски Съюз във всеки бранш с изключение на недвижимите парцели. Много от придобиванията на европейски компании от китайски не биха били вероятни в противоположната посока. Макар Китай да дава обещание отваряне, европейски представители чакат, че всички сходни ходове ще съдържат повече символика, в сравнение с в наличие.

Дори решението от май за понижаване на митата върху вносните коли ще е от малко значение поради какъв брой дребен дял заема вносът им на локалния пазар, а и поради планувания бърз преход към електрически автомобили в Китай. " Пускат ни на перона едвам когато влакът е потеглил, " споделя европейски бизнес началник, основан в Пекин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР