Китай обяви пълен успех на мисията на далечната страна на

...
Китай обяви пълен успех на мисията на далечната страна на
Коментари Харесай

Китайският лунен роувър трябва да маневрира сред кратери

Китай разгласи " цялостен триумф " на задачата на далечната страна на Луната, само че наподобява дребният роувър, пуснат на повърхността, ще би трябвало да се движи по доста насечен терен, заяви Агенция Франс Прес.

Камерата на спускаемия уред " Чанъе-4 " направи 360-градусова панорамна фотография на местността. На нея се вижда сивата лунна повърхнина, роботът, както и оставените от колелата му следи, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Вижда се, че сондата е заобиколена от голям брой дребни кратери " - сподели Ли Чунлай от управлението на задачата.

Сондата " Чанъе " кацна в кратера Фон Карман в басейна Ейкън до Южния полюс. Това е най-големият прочут кратер от удар в Слънчевата система.

Кратерите до роувъра, единият от които е с диаметър 20 м и дълбочина 4 м, ще са предизвикателство за инженерите, отговарящи за маршрута му.

Космическият уред към този момент ще стартира научни проучвания. Сондата " Чанъе-4 " е оборудвана с китайски, немски и шведски принадлежности. Тя ще изследва лунната повърхнина и взаимоотношението й със слънчевия вятър.

Това е втората китайска задача, кацнала на Луната. Първата - " Чанъе-3 ", беше изстреляна в края на 2013 година Тогава също беше пуснат роувър, само че на забележимата страна на естествения ни сателит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР