Китай обяви, че военните му разходи ще се увеличат с

...
Китай обяви, че военните му разходи ще се увеличат с
Коментари Харесай

Китай увеличава военните си разходи със 7.2%

Китай разгласи, че военните му разноски ще се усилят с най-бързото движение от четири години - поради " ескалиращи закани " от чужбина. Решението беше взето от китайския парламент, който е подготвен да връчи на Си Дзинпин трети мандат като президент.

Увеличаването на втория по величина бюджет за защита в света пристигна, откакто Пекин разгласи като цел стопански напредък от към 5 % за тази година - един от най-ниските от десетилетия. Планираните бюджети на страната за годината плануват разноски за защита в размер на 1,55 трилиона юана (225 милиарда долара), което е повишаване от 7,2 % и е най-бързото движение на увеличение на военните разноски от 2019 година насам. Миналата година те бяха увеличени със 7,1 %. Премиерът в оставка Ли Къцян сподели пред Народното събрание, че „ външните опити за угнетяване и въздържане на Китай ескалират “. „ Въоръжените сили би трябвало да засилят военното образование и подготвеност по всички посоки “, сподели той в отчетния отчет за работата на държавното управление пред хилядите делегати в огромната зала на народите в Пекин. Военните би трябвало да " посветят повече сила на образование в бойни условия и... да засилят военната работа във всички посоки и области ", добави той.

За съпоставяне, Съединени американски щати са заделили над 800 милиарда $ за своята войска тази година, само че анализаторите показват, че Пекин харчи доста повече пари от публично оповестените суми. Увеличените разноски идват на фона на влошените връзки сред Китай и Съединени американски щати. Пекин и Вашингтон се сблъскаха през последните години по въпроси, свързани с търговията, правата на индивида и други, само че връзките се утежниха още повече предишния месец, когато Съединени американски щати смъкнаха китайски шпионски балон. Висши американски чиновници неведнъж предизвестиха, че Китай може да нахлуе в Тайван през идващите години, акцентирайки все по-настоятелните военни дейности на Пекин към самоуправляващия се остров, който китайските управляващи третират като своя територия и се зарекоха да слагат под собствен надзор.

Никлас Сьонстрьом, шеф на основания в Стокхолм Институт за политика за сигурност и развиване, сподели, че Пекин наподобява „ влага в потенциала си да превземе Тайван и да държи Съединени американски щати надалеч от района “. „ Имаме военна конкуренция във въоръжаването в Североизточна Азия, а китайското въоръжение я тласка напред “, добави той. Джеймс Чар, специалист по китайската войска в софтуерния университет Нанянг в Сингапур, уточни, че няколко страни в Азия усилват разноските си за защита, частично заради „ личните си усещания за опасност на районната сигурност “. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР