Китай обвини САЩ в подкопаване на двустранните отношения и призова

...
Китай обвини САЩ в подкопаване на двустранните отношения и призова
Коментари Харесай

Китай обвини САЩ, че подкопават двустранните връзки

Китай упрекна Съединени американски щати в " подкопаване " на двустранните връзки и прикани Вашингтон да " върне " връзките сред Китай и Съединени американски щати " в верния коловоз ".


Китайско-американските връзки са от " огромно значение " освен за Китай и Съединени американски щати, " само че и за света ", съобщи пред посланика на Съединени американски щати Никълъс Бърнс по време на среща в Пекин Цин Ган - китайски държавен консултант и външен министър.

Цин съобщи, че е " належащо да се предотвратят произшествия " сред двете най-големи стопански системи в света по " спокоен, професионален и прагматичен метод ".

" Трябва да насърчаваме разговора и съдействието на основата на взаимно почитание, взаимност и взаимна полза ", цитира думите му Анадолската организация.

Позовавайки се на ноемврийската среща на китайския президент Си Дзинпин и американския му сътрудник Джо Байдън в Индонезия, на която е бил " реализиран значим консенсус ", китайският първи посланик упрекна Вашингтон в " поредност от неправилни думи и дейности, (които) са подкопали мъчно извоювания позитивен подтик " на връзките.

" Дневният ред на разговора и съдействието, контрактуван от двете страни, беше нарушен, а връзките сред двете страни още веднъж са в точка на заледяване ", съобщи Цин.

Китайският посланик акцентира, че главен приоритет за двете страни е " стабилизирането на китайско-американските връзки, избягването на низходяща серпантина и предотвратяването на произшествия сред Китай и Съединените щати ".

" Това би трябвало да бъде главният консенсус сред Китай и Съединените щати. "

Уверявайки Съединени американски щати, че Пекин ще се придържа към правилата на взаимно почитание, спокойно взаимно битие и взаимноизгодно съдействие, Цин съобщи: " Надяваме се, че американската страна ще се замисли съществено, ще срещне Китай по средата на пътя, ще изведе китайско-американските връзки от затрудненото състояние и ще ги върне на верния път. "

Въпреки това той означи: " Не е допустимо, от една страна, да се приказва за връзка, а, от друга, - да се продължава да се потиска и сдържа Китай. "

" Не може да се приказва едно, а да се прави друго ", сподели китайският външен министър на посланика на Съединени американски щати в Пекин.

Призовавайки Вашингтон да " спре да подкопава суверенитета, сигурността и ползите за развиване на Китай ", Цин посочи по-специално въпроса за Тайван.

Той съобщи, че двете страни " би трябвало да се отнесат вярно към тайванския въпрос ".

" Спрете да изкоренявате правилото за обединен Китай и спрете да подкрепяте и покровителствате сепаратистките сили за " самостоятелност на Тайван ", сподели той на Бърнс.

Китай счита Тайван за своя " отцепническа провинция ", до момента в който Тайпе упорства за своята самостоятелност от 1949 година.

През последните няколко години Вашингтон форсира връзката си и визитите на законодатели в островната страна с население от към 24 млн. души. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР