Китай обеща да инвестира огромни суми за инфраструктура, но това

...
Китай обеща да инвестира огромни суми за инфраструктура, но това
Коментари Харесай

Китай обяви огромни инвестиции в инфраструктура, но пазарите не реагират

Китай даде обещание да влага големи суми за инфраструктура, само че това не способства доста за придвижването на цените на желязната руда и стоманата. Вливането на повече пари в стопанската система не значи, че хората ще могат да ги харчат, разясняват анализатори, представени от CNBC.

Държавният съвет на Китай разгласи нови ограничения за стимулиране на стопанската система, в това число спомагателни 300 милиарда юана (44 милиарда долара) в квоти за инфраструктурни разноски и вложения от банките. Това е допълнение към предходните 300 милиарда юана, които към този момент бяха оповестени в края на юни.

На държавните компании за произвеждане на електрическа енергия също ще бъде позволено да продадат облигации на стойност 200 милиарда юана, а на локалните държавни управления ще бъдат разпределени 500 милиарда юана специфични облигации от неизползвани преди този момент квоти.

Новите ограничения се постановат, защото локдауните, наложени поради COVID-19, и рецесията с недвижимите парцели не престават да натоварват китайската стопанска система. Някои капиталови банки понижиха прогнозите за растежа на брутния вътрешен артикул на Китай за тази година до към 3%.

Цените на желязната руда и стоманата, които нормално се покачват, когато бъдат оповестени огромни инфраструктурни планове, този път останаха постоянни.

„ Въпреки че спомагателният инфраструктурен тласък е добра вест, високочестотните данни не престават да демонстрират какъв брой едва е търсенето на строителна стомана в Китай. На процедура това са още повече пари в системата, без никой да може да излезе и да ги похарчи “, разяснява Атила Уиндъл от консултантската компания Navigate Commodities.

По думите му, пазарните участници са наясно, че, в случай че китайската стопанска система не се отвори внезапно, тласъците няма да допринесат доста за облекчение на слабото ползване и интензивността в континенталната част. Освен това тези проблеми в този момент са в допълнение изострени от спиранията на електрозахранването.

Китайската асоциация за желязо и стомана съобщи, че националното произвеждане на сурова стомана  и стоманени артикули през август е спаднало по отношение на миналата година.

" Стимулиращите пакети просто не са задоволителни, с цел да съживят стопанската система, в това число и усложнения заможен пазар ", споделя Ал Мънро от брокерската компания за недвижими парцели Marex.

Анализаторите напомнят още, че при фискалните тласъци, каквито са и разноските за инфраструктура, нормално се следи закъснение от шест до девет месеца сред оповестяването им и въздействието върху действителното търсене.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР