Китай обединява банковия и застрахователния си регулатор и създава нови

...
Китай обединява банковия и застрахователния си регулатор и създава нови
Коментари Харесай

Китай направи огромна реформа на правителствените си структури

Китай сплотява банковия и застрахователния си регулатор и основава нови министерства в най-голяма промяна на държавните структури от години, оповестиха международните организации.

Банковият и застрахователният регулатор се сливат в един орган, като Китай се стреми да реформира администрацията си и да усъвършенства предварителната защита на финансови опасности.

Местните клонове на държавните и локални данъчни служби ще се слеят, одитната работа ще разшири пълномощията си и ще бъде основана нова работа за надзор на пазара, съгласно документ, показан на годишната сесия на китайския парламент.

Няколко нови министерства ще бъдат основани, в това число по-всеобхватно министерство на селското стопанство и селските региони, както и министерства за ръководство на спешни обстановки, екология и околна среда, както и по въпросите на ветераните, прецизира ДПА.

Промените са част от напъните на Пекин да модернизира държавното управление и да укрепи контрола на Комунистическата партия върху страната.

В неделя Народното събрание гласоподава промени в конституцията, предвиждащи отпадане на ограничаването за президентския мандат, което открива пътя на президента Си Цзинпин да ръководи несигурно дълго време.

Пекин предприе редица регулаторни промени през последните две десетилетия, създавайки и сливайки организации, в отговор на растежа на големия китайски държавен банков, осигурителен и финансов бранш, добавя Асошиейтед прес.

Разделянето на отговорностите сред доста финансови организации провокира терзания, че регулаторите не съумяват да наблюдават все по-сложната активност на банките, застрахователите и фирмите.

Въпреки че китайските банки, застрахователи и компании за търговия на скъпи бумаги са най-вече държавни, те са много независими. Шефовете на най-големите държавни институции постоянно са на по-високи партийни позиции, в сравнение с чиновниците, ръководещи регулаторни органи, което им разрешава да подценяват правила.

Липсата на съгласуваност попречи на формалната реакция на борсовия срив през 2015 година.

Застрахователната промишленост бе разтърсена от корупционни кавги и недоволства от безразсъдни спекулации на фондовия и имотния пазар. 

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР