Китай не иска да бъде засегнат от западните икономически санкции

...
Китай не иска да бъде засегнат от западните икономически санкции
Коментари Харесай

Пекин с двусмислени послания за войната в Украйна

Китай не желае да бъде обиден от западните стопански наказания против Русия, съобщи китайският външен министър, в миг, в който натискът върху Пекин да отдръпна поддръжката си за изолираната Москва нараства.

" Китай не е страна в рецесията, а още по-малко желае да бъде обиден от глобите ", съобщи Ван Ий, съгласно оповестения във вторник доклад на телефонния диалог с испанския му сътрудник Хосе Мануел Албарес.

„ Китай постоянно се е противопоставял на потреблението на наказания за решение на проблеми, още по-малко на едностранни наказания, които нямат съображение в интернационалното право, и които ще навредят на поминъка на хората във всички страни ", сподели Ван Ий.

Почти три седмици откакто съветските войски навлязоха в Украйна, силите на Москва бомбардираха и обсадиха няколко града. Сраженията лишиха живота на хиляди хора и унищожиха инфраструктурата, както и накараха милиони да изоставен страната.

Коментарите на Ван Ий бяха оповестени след седемчасова среща сред високопоставени американски и китайски представители в Рим, на която Вашингтон съобщи, че Съединени американски щати са изразили угриженост за дружбата сред Русия и Китай.

В последно време Москва и Пекин се сближиха в границите на това, което Вашингтон преглежда като все по-враждебен съюз на властническите нуклеарни сили.

Пекин не е осъдил намерено дейностите на Москва в Украйна, а американските медии оповестиха, че Русия е поискала от Китай военна и икономическа помощ, защото войските ѝ се борят да си извоюват позиции, а стопанската система ѝ е изправена пред опустошаване от западните наказания.

По време на срещата в Рим в понеделник със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан висшият китайски посланик Ян Цзечи повтори позицията на Китай, че Пекин е " зает с насърчаването на мирните договаряния ", заяви формалната осведомителна организация Синхуа.

На срещата Китай прикани всички страни да проявят " оптималната въздържаност " и да " защитят цивилното население " в украинската рецесия.

„ Международната общественост би трябвало да поддържа тези договаряния, с цел да се реализиран основни резултати допустимо най-скоро “, съобщи Ян.

Вашингтон се надява, че Пекин може да употребява въздействието си върху Путин.

Въпреки че Пекин не поддържа западните наказания, Белият дом оказва напън върху втората по величина стопанска система в света да се въздържа от избавяне на Русия от евентуален банкрут или изпращане на оръжия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР