Китай не доставя оръжия на никоя от страните в украинския

...
Китай не доставя оръжия на никоя от страните в украинския
Коментари Харесай

Пекин отрича да доставя оръжия на Русия за войната в Украйна

Китай не доставя оръжия на никоя от страните в украинския спор. Това съобщи в петък формалният представител на китайското посолство във Вашингтон Лю Пенгю, разяснявайки по искане на ТАСС думите на високопоставени представители на американската администрация, че Китай оказва помощ на Русия да построи своята отбранителна мощност по отношение на войната в Украйна.

„ Китай не е производител на оръжия или страна, участваща в спора в Украйна. Ние играем градивна роля в насърчаването на политическо съглашение. Китай не доставя оръжие на никоя от страните “, сподели представител на китайската дипломатическа задача.

Както Ройтерс заяви по-рано, високопоставени американски чиновници на брифинг за публицисти обрисуваха версия, основана на разкрити разследващи данни, че Китай поддържа Русия в провеждането на специфични интервенции, помагайки за построяването на отбранителна мощност в максимален мащаб от руско време. Те твърдяха, че Пекин доставя на Москва технологии за произвеждане на дронове и ракети, сателитни изображения и индустриални машини.

По-рано почитан представител на американската администрация сподели на специфичен телефонен брифинг за публицисти, че американският президент Джо Байдън е предал на китайския президент Си Дзинпин в телефонен диалог сред тях на 2 април загрижеността на Вашингтон по отношение на помощ, която Пекин оказва на Москва по отношение на спора в Украйна. Китай неведнъж отхвърля да е предавал оръжия на Русия за потребление на украинска територия.

На 9 април асистент на президента на Съединените щати по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан призна, че администрацията на Вашингтон не е разкрила доказателства, че Китай дава директно военна помощ за Русия по отношение на военните дейности в Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР