Китай наложи ограничения върху публикуването на академични изследвания за произхода

...
Китай наложи ограничения върху публикуването на академични изследвания за произхода
Коментари Харесай

Китай цензурира академичните изследвания за произхода на коронавируса

Китай наложи ограничавания върху публикуването на университетски проучвания за произхода на новия ковид. Информацията популяризира Си Ен Ен, базирайки се на инструкция на централната власт и онлайн бележки, оповестени от два китайски университета, които по-късно са отстранени.

Според новата политика всички университетски изследвания за Covid-19 ще подлежат на спомагателна инспекция преди да бъдат предадени за издание. Проучванията за произхода на този вирус ще бъдат проверявани в допълнение и би трябвало да получат утвърждението на представители на централната власт.

Здравен специалист от Хонконг, който си сътрудничи с откриватели от континентален Китай за публикуването на клиничен разбор на случаи на Covid-19 в интернационален медицински вестник, разяснява, че работата му не е прекосявала през сходна инспекция през февруари.

Информацията подсказва, че това е следващият опит на китайското държавно управление да наложи надзор над известното досега към произхода на пандемията от ковид, която лиши живота на повече от 100 000 души и разболя над 1,7 милиона души по света от започването й в китайския град Ухан през декември.

От края на януари китайски учени разгласиха поредност от проучвания за Covid-19 в интернационалните медицински журнали. Някои техни открития за първите случаи - такива като по кое време за първи път коронавирусът се е предал от човек на човек - повдигат въпроси към отговорността на китайското държавно управление за епидемията и провокираха плевел спор в китайските обществени мрежи.

Китайски откривател разяснява, че решението на държавното управление на Китай да цензурира изявленията е притеснително развиване, което евентуално ще попречва значими научни изследвания.

Няма коментар от Министерството на външните работи на Китай.

Директивата е учредена на указания, издадени по време на среща на профилирания екип за предварителна защита и надзор на ковид към Държавния съвет на 25 март. Документът в началото беше оповестен на уеб страницата на Fudan University в Шанхай - един от водещите университети в Китай. Няколко часа по-късно страницата на университета е паднала.

China University of Geoscience в Ухан също разгласява сходна записка за цензурата. Впоследствие информацията е изтрита.

Китайският откривател разясни, че единствено изследванията за ковид са цензурирани.

В китайските обществени мрежи и даже в държавното управление обаче се повдигат въпроси за произхода на вируса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР