Китай налага ограничения върху износа на цивилни безпилотни летателни апарати

...
Китай налага ограничения върху износа на цивилни безпилотни летателни апарати
Коментари Харесай

Китай ограничава износа на оборудване, свързано с дронове с голям обсег

Китай постанова ограничавания върху износа на цивилни безпилотни летателни апарати с огромен обхват. Китайските управляващи целят да защитят " националната сигурност и ползи " на фона на ескалиращото напрежение със Съединени американски щати, обвързвано с достъпа до съвременни технологии, оповестиха международните организации.

Мерките за надзор върху износа ще влязат в действие от на следващия ден, 1 август, с цел да се предотврати потреблението на дроновете за " не-мирни цели ", написа в изказване на китайското министерство на търговията, в което се показва, че износът на избрани съставни елементи въпреки всичко ще остане позволен, само че не се разяснява какви ограничавания съответно ще се ползват.

" Рискът някои цивилен безпилотни летателни апарати с висока спецификация и висока продуктивност да бъдат преобразувани за военна приложимост, непрестанно нараства ", написа още в изказването.

Ограниченията ще се ползват за дронове, които могат да летят отвън естественото разстояние на видимост на операторите или да останат във въздуха за повече от 30 минути, и имат съоръжения, които могат да хвърлят предмети. Подобни дронове тежат повече от седем кг, прецизира китайското министерство.

Според ведомството " след началото на рецесията в Украйна някои китайски компании за цивилни безпилотни летателни апарати непринудено преустановиха активността си в области на спор ". То упрекна Съединени американски щати и западните медии в разпространяване на " подправена информация " по отношение на износа на китайски дронове за Русия, осведоми АП.

В петък китайското държавно управление отбрани връзките си с Русия като съобщи, че те съставляват " обикновено икономическо и комерсиално съдействие ". Това последва отчет на американското разузнаване, в който се твърди, че Пекин евентуално е дал на Русия съоръжение, употребявано в Украйна, което може да има военни приложения.

" Скромното разширение на обсега на контрола на дроновете от Китай този път е значима мярка за демонстриране на нашата позиция като виновна огромна страна, за използване на световни начинания за сигурност и поддържане на международния мир ", сподели представител на министерството, представен от Ройтерс.

Американски законодатели наскоро оповестиха, че повече от 50 % от дроновете, продавани в Съединени американски щати, са създадени от китайската компания " Ди Джей Ай текнолъджи " (DJI Technology Co), която създава и най-популярните дронове, употребявани от организациите за социална сигурност в Съединени американски щати.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР