Китай купува повече руски енергийни продукти, а вносът от повечето

...
Китай купува повече руски енергийни продукти, а вносът от повечето
Коментари Харесай

Китай без много шум изнася руски втечнен природен газ за Европа

Китай купува повече съветски енергийни артикули, а вносът от множеството други източници е намалял. През юли SCMP заяви, че съгласно данните на китайските митници през първите шест месеца на годината Китай е закупил общо 2,35 милиона тона полутечен природен газ (LNG) на стойност 2,16 милиарда щатски $, съобщи Oilprice.

Обемът на вноса нараства с 28,7% на годишна база, като цената нараства със 182%. Това значи, че Русия надмина Индонезия и Съединените щати и стана четвъртият максимален снабдител на LNG за Китай до момента тази година.

Освен доставките на LNG, " Газпром " неотдавна разгласи, че ежедневните му доставки за Китай през водопровод са достигнали нов връх за всички времена. Русия е вторият по величина снабдител на природен газ по водопровод в Китай след Туркменистан. Доставките на съветски тръбопроводен газ за Китай са се нараснали с 63,4% през първата половина на 2022 година

Какво стои зад този чудноват скок на съветския импорт на LNG, съгласно анализатори? В края на краищата, до момента в който Китай внася над половината от природния газ, който употребява, търсенето тази година внезапно е намаляло.

Ясно е, че Китай желае да резервира своите газови покупко-продажби с Русия допустимо най-неясни. Ето за какво Главната митническа администрация на Китай спря да разгласява разбивката в размера на търговията с природен газ по тръбопроводи от началото на годината. представителят Ли Куен удостовери, че този ход е за " отбрана на законните бизнес права и ползи на съответните вносители и експортьори ".

Защо го прави - отговорът е, че Китай тихомълком препродава съветски LNG на единственото място, което обезверено се нуждае от него повече от всичко: Европа... и несъмнено, начислява надценки.

Публикация в Nikkei оповестява, че " най-големият покупател на полутечен природен газ в света препродава част от непотребните си LNG товари заради слабото вътрешно търсене на сила. Това обезпечи на спот пазара задоволително предложение, което Европа употребява, макар по-високи цени. "

Вносът на LNG в Европа е повишен с 60% на годишна база през първите шест месеца на 2022 година, съгласно изследователската компания Kpler.

Китайската JOVO Group, огромен търговец на LNG, неотдавна разкри, че е препродала LNG товар на европейски покупател.

Търговец на фючърси в Шанхай разгласи пред Nikkei, че облагата от такава договорка може да бъде на стойност десетки милиони долари или даже да доближи 100 милиона $.

Най-голямата петролна рафинерия в Китай Sinopec Group също призна в доклад за облагите през април, че насочва непотребния LNG към интернационалния пазар.

Според локални медии Sinopec е продала 45 товара LNG или към 3,15 милиона тона. Общото количество китайски LNG, който е бил препродаден, евентуално е повече от 4 милиона тона, което се равнява на 7 на 100 от вноса на газ в Европа през полугодието до края на юни.

Забавното е, че наподобява че вместо да бъде подвластна от Русия за газ, Европа в този момент става подвластна от Пекин за сила, която въпреки всичко е съветски газ, единствено че този път импортиран от Китай. Както можем да се досетим, това е в прорез с геополитическите упоритости на Съединени американски щати.

Ако Русия в последна сметка изнася повече газ за Китай като средство да накаже Европа, Китай ще има повече потенциал да препродаде остатъка си от газ на спот пазара, помагайки на Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР