Китай иска всички страни в украинския конфликт да запазят спокойствие

...
Китай иска всички страни в украинския конфликт да запазят спокойствие
Коментари Харесай

Блинкен разговаря с китайския външен министър за Украйна

Китай желае всички страни в украинския спор да запазят успокоение и да заобикалят увеличение на напрежението. Това стана ясно по време на телефонен диалог сред китайският министър на външните работи Ван И и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

От своя страна Щатите са подчертали нуждата от деескалация и са предизвестили за рисковете за сигурността и стопанската система от възможна съветска експанзия. Това съобщи Ройтерс.

" Призоваваме всички страни да запазят успокоение и да се въздържат от дейности, които нагнетяват напрежението и раздухват рецесията ", декларирал е Ван И на Блинкен, показва се в изказване на китайското външно министерство.

" Държавният секретар Блинкен изрази мнението си, че деескалацията и дипломацията са виновният път напред ", се споделя пък в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати.

В диалога са били разисквани световната сигурност и икономическите опасности, свързани с възможна съветска експанзия против Украйна.

Ван, явно имайки поради възраженията на Русия против разширението на НАТО в Източна Европа, е споделил на Блинкен, че сигурността на една страна не може да бъде за сметка на сигурността на други и районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством подсилване или даже разширение на военните блокове.

Той е показал още, че Съединените щати " не престават да позволяват неточности в думите и дейностите си във връзка с Китай, което води до нови разтърсвания в връзките ".

" Най-важният приоритет сега е Съединени американски щати да спрат да се намесват в Зимните олимпийски игри в Пекин, да спрат да си играят с огъня по тайванския въпрос и да спрат да основават разнообразни антикитайски съюзи ", декларирал е Ван съгласно външното министерство на Китай.
ТЕМА преди 28 минути 244 преди 18 часа 1057 преди 18 часа 1915
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР