Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън

...
Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън
Коментари Харесай

Китайският план за мир предвижда отменяне на западните санкции срещу Русия

Китай желае да предотврати опцията руско-украинската рецесия да излезе отвън надзор. Диалогът и договарянията са единствените вероятни способи да се реши спорът, се споделя в документ, публикуван от китайското външно министерство, съобщи Reuters.    Планът планува анулиране на западните наказания против Русия, въвеждането на ограничения, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, отварянето на филантропични коридори за евакуация на цивилни и предприемането на дейности за възобновяването на износа на зърно.

" Манталитетът на Студената война би трябвало да бъде зарязан. Сигурността на една страна не може да бъде обезпечена за сметка на сигурността на други страни, а районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством подсилване или даже разширение на военните блокове ", се споделя в документа.   " Конфликтът и войната не са от изгода за никого. Всички страни би трябвало да останат рационални и да демонстрират въздържаност, да заобикалят разпалването на огъня и да предотвратят утежняването на рецесията или излизането ѝ отвън надзор ", написа още в документа.     Войната в Украйна навлезе във втората си година, без да се вижда нейния завършек на хоризонта, добавя Reuters. Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция с апел Москва да изтегли силите си от Украйна, а по-късно през днешния ден водачите на Г-7 ще се съберат, с цел да съгласуват даването на спомагателна помощ на Киев. 

" Не би трябвало да се употребяват нуклеарни оръжия и да се водят нуклеарни войни. Ние се противопоставяме на създаването, потреблението на биологични и химически оръжия от който и да е страна при каквито и да било условия ", декларира китайското външно министерство.
Проблемите не могат да се решат посредством едностранни наказания и оптимален напън, " те единствено основават нови проблеми ", показва още ведомството.    " Китай се опълчва на едностранните наказания, които не са позволени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Съответните страни би трябвало да спрат да злоупотребяват с едностранните наказания и " юрисдикцията на дългата ръка " против други страни ", се споделя още в документа.    Посланикът на Европейски Съюз в Китай Хорхе Толедо съобщи, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, само че Европейски Съюз ще го изследва. " Ако документът за позицията е позитивен знак за Украйна, тогава това ще е позитивен знак и за Европейски Съюз ", изясни Толедо.

Междувременно съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи, че Съединени американски щати ще дават на Украйна спомагателна военна помощ в размер на 2 милиарда $.   Вашингтон ще продължи да прави всичко по силите си, с цел да е " несъмнено, че Украйна ще поучи това, от което се нуждае, с цел да реализира триумф на бойното поле ", съобщи Съливан пред CNN.   Той добави, че по-късно през днешния ден Г-7 ще разгласят нови наказания, които ще обиден и страни, които оказват помощ на Москва, заобикаляйки глобите против нея.    Относно настояването на Киев за даване на американски изтребители F-16, Съливан уточни, че въпросните самолети " не съставляват въпрос, касаещ боевете в кратковременен проект ".

" Изтребителите F-16 са въпрос, който визира защитата на Украйна в дълготрайна вероятност ", сподели Съливан. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР