Китай има голям геостратегически интерес към строителството на АЕЦ Белене.

...
Китай има голям геостратегически интерес към строителството на АЕЦ Белене.
Коментари Харесай

Борисов очаква президента на Китай в София, надява се да обявят сделка за "Белене"

Китай има огромен геостратегически интерес към строителството на АЕЦ " Белене ". България предлага основаването на смесена компания, капиталови планове и всички съвременни форми на публично-частно партньорство, а не държавна гаранция, както упорства китайската страна. Но ние сме твърди, че ще участваме единствено с наличното досега. Това разяснява пред български публицисти в Дубровник министър председателят Бойко Борисов. Той е в Хърватия за срещата с Китай във формата " 16+1 ".

Ако се съгласят, това би се оповестило при визитата на президента Си Дзинпин в София, сподели министър председателят и добави, че е съвсем уверен, че визитата ще се състои тази година.

Всяка страна демонстрира неотстъпчивост и темперамент, сподели Борисов. " Те на следващия ден са подготвени да строят, в случай че дадем държавна гаранция ", сподели той, само че добави, че не би желал на идващ министър председател " да побелеят косите ", както неговите поради дълготрайните контракти за изкупуване на ток, подписани с фирмите в комплекса " Марица изток " от управлявалите преди ГЕРБ.

Китайска банка ще открие собствен център в София, с цел да финансира плановете на страната, заяви Борисов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР