Китай играе агресивни игри“ с канадската демокрация и институции, каза

...
Китай играе агресивни игри“ с канадската демокрация и институции, каза
Коментари Харесай

Китай се меси в канадските избори, казва Трюдо

Китай играе „ нападателни игри “ с канадската народна власт и институции, сподели през днешния ден канадският министър председател Джъстин Трюдо в след публикуването на отчет, в който се твърди, че има непозната интервенция в изборите в страната, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Изказването му идва, откакто канадската телевизия " Глоубъл нюз " заяви за финансиране от " загадка мрежа " на претенденти на неотдавнашни избори.

То идва също единствено дни откакто управляващите в Отава започнаха следствие на противозаконни китайски полицейски сектори в региона на най-големия канадски град Торонто.

" Предприехме съществени стъпки за подсилване на честността на нашите изборни процеси и системи ", сподели пред публицисти Трюдо. - " Ще продължим да влагаме в битката против намесата в изборите ни, против непознатата интервенция в нашите демокрации и нашите институции ", даде обещание той.

" За страдание, виждаме страни, държавни играчи по света, било то Китай или други, които не престават да играят нападателни игри с нашите институции, с нашите демокрации ", добави Трюдо.

Позовавайки се на неназовани източници, " Глоубъл нюз " разкри, че чиновници на разузнаването са уведомили държавното управление на Трюдо, че Пекин се пробва да повлияе или да саботира канадския либерален развой.

Според малкия екран Китай е трансферирал средства с посредничеството на народен представител и други лица на минимум 11 претенденти на федералните избори, както и на китайски сътрудници, работещи за тяхната акция.

Освен това съгласно " Глоубъл нюз ", Пекин се е опитал да назначи сътрудници при депутатите, с цел да повлияе на тяхната политика.

През октомври канадската федерална полиция разгласи следствие по сигнали за противозаконна активност, " обвързвана с хипотетични (китайски) полицейски сектори ".

Базираната в Мадрид правозащитна неправителствена организация " Сейфгард дифендърс " разкри през октомври, че има 54 сходни полицейски сектора по света, в това число три в региона на Торонто.

Китай отхвърли тези информации, като ги назова " изцяло погрешни ", заявявайки, че китайските офиси просто оферират услуги - като възобновяване на шофьорска брошура - на китайски жители, живеещи в чужбина.

Канада би трябвало да спре с изказванията, които повреждат връзките с Китай, сподели през днешния ден представител на китайското външно министерство по адрес на изявленията на Трюдо.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР