Китай и Непал заявиха вчера, че започва нова ера в

...
Китай и Непал заявиха вчера, че започва нова ера в
Коментари Харесай

Китайският президент обеща железопътна линия и тунел между Непал и Китай

Китай и Непал обявиха през вчерашния ден, че стартира нова епоха в връзките им след визитата в Непал на китайския президент Си Цзинпин, съобщи Агенция Франс Прес. Президентът Си даде обещание железопътна линия и тунел сред двете страни .

Китайският водач разгласи по време на полемиките с непалската президентка Бидхя Деви Бхандари даването на помощ от 3,5 милиарда юана (493 млн. долара) за интервала 2020-2022 година за „ възстановяване на виталното ниво на непалския народ “, съобщи почитан непалски чиновник.

В общо изказване за медиите двете страни обявиха, че визитата на Си „ е симптом за началото на нова епоха в връзките сред Непал и Китай и съставлява значим стадий в историята на приятелското им съдействие “. Си Цзинпин бе първият китайски началник, посетил Непал, от 23 години насам , отбелязва Агенция Франс Прес.

По време на визитата на китайския президент бяха подписани минимум 15 съглашения , едно от които за изследване на опцията за трансгранична железопътна линия, която да свърже Китай с Индия през Непал.  Проучване ще бъде направено и на опцията за изграждане на тунел, който да свързва Китай с непалската столица Катманду . Очаква се също по този начин реализацията на планове за ремонт на съществуващи пътища.

Китай и Непал желаят също по този начин да задълбочат съдействието си в областта на водноелектрическите централи, сигурността, търговията и образованието.  Въпреки че Индия обичайно е най-важният съдружник на Непал, Китай ускори неотдавна наличието си в хималайската страна, предоставяйки милиони долари за изграждане на пътища и водноелектрически централи, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР