Китай и Хонконг отбелязват най-големия скок на случаите на Covid-19

...
Китай и Хонконг отбелязват най-големия скок на случаите на Covid-19
Коментари Харесай

Омикрон срещу нулевия Covid: Колко дълго може да издържи Китай?

Китай и Хонконг означават най-големия скок на случаите на Covid-19 от повече от две години, макар че уверено следват една от най-строгите политики за елиминиране на вируса в света.

Повечето страни в този момент се пробват да живеят с ковид - тъй че какъв брой дълго може Китай да удържи на тактиката си за " нулев Covid "? - написа BBC в собствен материал по тематиката.

През последните две години строгите ограничения на Китай за ограничение на Covid с бързи локдауни и нападателни ограничавания, наподобява значително се изплащат.

Докато останалата част от света се бореше със скокове на инфектираните и смъртните случаи през 2020 година, китайският президент Си Дзинпин разгласи оправянето на страната с пандемията посредством локдауни и всеобщо тестване за триумф - и посочи методите ѝ като най-ефективните за справяне с вируса.

Ето за какво тактиката за " нулев Covid " беше прецизно прилагана както в континентален Китай, по този начин и в Хонконг.

Но нещата скоро започнаха да се трансформират.

Първите признаци на напрежение върху по този начин хваления модел за " нулев Covid " в Китай започнаха да се появяват, когато управляващите бяха принудени да наложат все по-големи локдауни, провокирани от по-инфекциозния вид " Делта " през 2021 година Това повдигна въпроси за това какъв брой дълго Китай може да поддържа тази политика.

И в този момент " Омикрон " слага още по-остро този въпрос.

В континентален Китай в този момент се оповестяват хиляди случаи всеки ден и милиони хора в североизточната провинция Цзилин са под карантина – първият път когато Китай затваря цяла провинция след първите дни на пандемията в Ухан.

Хонконг, който преди беше съвсем непокътнат от вируса, в този момент има 30 000 случая и повече от 200 смъртни случая дневно. Здравната система на града е претрупана и могат да се видят шокиращи гледки на хора, нуждаещи се от болнична помощ, получаващи обикновено лекуване отвън медицинските заведения.

Това е обстановка, друга от всичко, което страната е виждала през последните две години.

Официално китайското държавно управление не се е отдръпнало от позицията си за " нулев Covid ". Но има някои признаци, че може да смекчи позицията си за това по какъв начин най-добре да се оправи с вируса.

По-рано тази седмица Националната здравна комисия на Китай съобщи, че трансформира разпоредбите си, тъй че леките случаи да бъдат изолирани в централизирани места, вместо да се лекуват в лечебни заведения. Занижени са и критериите за освобождение на пациент от карантина.

" В предишното Китай в действителност приемаше всеки пациент - без значение дали е безсимптомно или с леки признаци - в болница ", сподели проф. Цзин Донг-ян от Университета на Хонг Конг пред BBC.

" Фактът, че в този момент оферират да ги изолират е една стъпка, която демонстрира самопризнание, че има огромна група хора, които не се нуждаят доста от помощ. “

По време на неотдавнашната среща на Националния национален конгрес на Китай китайският министър председател Ли Къцян също сподели, че Китай ще продължи да прави своя отговор на Covid-19 по-научен и целеустремен “.

" Речта на премиера загатва, че държавното управление е готово да бъде по-гъвкаво и последователно да разхлаби рестриктивните мерки “, сподели проф. Чен Ганг от Националния университет на Сингапур.

" При по- динамична политика, по-голям акцент ще бъде подложен върху постигането на баланс сред контрола на заболяването и даването на опция на хората да живеят естествен живот ".

На място също се следи забележима смяна в настройките.

Миналата година водещият китайски епидемиолог Джанг Венхонг допусна, че Китай в последна сметка ще би трябвало да заживее дружно с вируса. Той беше посрещнат с вълна от рецензии, като някои го нарекоха изменник, а други споделиха, че е в сговор с непознати сили, с цел да подкопае отговора на Китай против Covid.

Но тъкмо тази седмица доктор Джанг разгласява друго известие в китайските обществени медии, което получи доста друг банкет.

Той съобщи, че е належащо Китай да резервира тактиката си за нулев Covid към този момент, само че добави, че не би трябвало да се опасява в последна сметка да премине към по-устойчива тактика за справяне в бъдеще.

" С този вирус облекчаването на страха е първата стъпка, която би трябвало да предприемем “, сподели той. " Oмикрон стана толкоз мек, че в страни, които са постигнали необятно публикувана имунизация и естествени равнища на заразяване, може да е по-малко гибелен даже от грипа ".

Този път той не беше посрещнат с рецензия и вместо това беше необятно окуражителен.

Според проф. Хуанг Янджонг, старши помощник по световно опазване на здравето в Съвета по външни връзки, има чувство, че " публичната поддръжка за " нулевия Covid " понижава.

И по този начин, какъв брой още може да издържи Китай?

Експерти настояват, че е малко евентуално да забележим някакви огромни промени тази година, изключително в този момент, когато се бори с най-голямата зараза от години.

Мнозина считат, че разхлабването на рестриктивните мерки в този момент може да докара до претрупана здравна система - и голям скок в смъртността.

Дилемата е желае ли Китай да приемете краткосрочна болежка - доста нарастване на инфектираните и смъртните случаи - за дълготрайна непоклатимост?

Анализаторите считат, че отговорът надали ще бъде " да ", изключително сега.

" Ако рестриктивните мерки бъдат разхлабени, броят на смъртните случаи може да нарасне, което да докара до суматоха в обществото – нещо, което няма да бъде позволено в политически сензитивната година на 20-ия партиен конгрес “, сподели проф. Чен.

Този 20-ти партиен конгрес на китайската комунистическа партия е едно от най-важните политически събития в страната през десетилетието или най-малко на хартия беше, до момента в който президентът Си Дзинпин трябваше да се отдръпна след приключването на двата му мандата. " Но това ограничаване беше отстранено и нараства сигурността, че господин Си ще си обезпечи още един мандат на власт като партиен началник и ще излезе от конгреса " по-мощен от всеки път “, съгласно Майкъл Кънингам от изследователската организация Heritage Foundation.

" Правителството нормално измества махалото към опазване на стабилността в годините на партийния конгрес, защото ръководещите се стремят да заобикалят рецесии, вместо да вземат смели решения, които, в случай че бъдат несполучливи, биха могли да повлияят отрицателно на вероятностите им за кариера “, сподели Кънингам.

Самият Си сподели на съвещание на Политбюро в четвъртък, че Китай ще се придържа към своята динамична политика за " нулев Covid ", като сподели: " Победата идва с постоянството “.

С тази ясна директива, идваща от върха, е по-вероятно управляващите да вкарат по-малки и постепенни стъпки, сходни на тези, които към този момент се вършат - само че без " фундаментална " смяна, към този момент.

" Проблемът с политиката за " нулев Covid " е, че тя не позволява опасности “, споделя проф. Хуанг.

" И в случай че китайското държавно управление към този момент не е захласнато от най-лошите сюжети, не можете да очаквате да видите фундаментална смяна в политиката му “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР