Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават

...
Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават
Коментари Харесай

Китай увеличава инвестициите в Централна и Източна Европа

Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) не престават ползотворното си съдействие, а втората по величина международна стопанска система е подготвена да усили вложенията си в района.

Подготвят се кредитни линии за дребния и междинен бизнес и взаимни планове за възстановяване на инфраструктурата. Регионът играе и значима роля в самодейността " Един пояс, веднъж ", която е основна за Пекин в последните години.

Това стана ясно по време на срещата на Междубанковата асоциация на Китай и страните от ЦИЕ в границите на механизма 16+1, чийто хазаин е Българската банка за развиване (ББР).

" Двустранният стокообмен сред Китай и страните от Централна и Източна Европа доближава 21.35 милиарда $ през 2017 година - с 20% повече по отношение на 2016 година Най-видимите резултати са плановете в Белград, Босна и Херцеговина, жп линията сред Унгария и Сърбия ", означи изпълнителният шеф на ББР Стоян Мавродиев.

Китай и страните от ЦИЕ ще си сътрудничат в развиването на планове в индустриалните зони, търговията, услугите и нововъведенията, а основна роля за това ще играят националните банки за развиване.

" Банките за развиване би трябвало да се трансфорат в центрове за капиталово банкиране, да бъдат катализатори на процесите и медиатори сред заинтригуваните лица на разнообразни континенти ", уточни Мавродиев.

Подобно съдействие е потребно и за българската стопанска система, която пораства, само че има потребност от възстановяване на инфраструктурата в браншове като превоза и енергетиката. Икономиката ни се нуждае както от вложения, по този начин и от ноу хау, а предприятията - от средства за нововъведения и механически усъвършенствания, както и поддръжка за износа.

През 2017 година ББР е сключила с Китайската банка за развиване кредитно съглашение за поддръжка на общи капиталови планове на стойност 80 млн. евро. Финансирането е спомогнало за развиване на значими планове в превоза, възобновимите източници, строителството, индустрията, земеделието и така нататък

" През 2017 година с ББР бе подписано и Споразумение за финансово съдействие за кредитна линия за 50 млн. евро от Exim bank of China за финансиране на българския бизнес ", напомни министърът на стопанската система Емил Караниколов.

България и Китай работят и върху сключване на кредитно съглашение с Индустриалната и комерсиална банка на Китай, което ще е второ по-късно през 2016 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР