Китай експериментира с централно контролирана цифрова валута(снимка: CC0 Public Domain) Властите

...
Китай експериментира с централно контролирана цифрова валута(снимка: CC0 Public Domain)
Властите
Коментари Харесай

Пекин започва мащабни тестове с цифрова валута


Китай опитва с централно следена цифрова валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Пекин ще раздадат на жителите на града 50 000 ваучера по 200 юана (около 30 долара), които могат да бъдат изхарчени в някои офлайн и онлайн магазини по време на китайските новогодишни празници от 10 до 17 февруари.

Настоящата акция е третият главен тест на цифровата валута, създадена от Китайската национална банка, отбелязва. Подобни опити бяха извършени също в Шенжен и Суджоу.

Китайската цифрова валута би трябвало да работи сходно на съществуващата – да вземем за пример, тя може да се употребява за заплащане посредством приложения като Alipay и WeChat Pay. За разлика от биткойните, формалната валута ще се управлява централно.
още по тематиката
През октомври 2020 година и Централната банка на Русия разгласи проекти да сътвори цифрова рубла. Според регулатора, тя би могла да комбинира свойствата налични и безналични рубли: цифровата рубла може да се употребява без достъп до интернет и да се съхранява в специфичен електронен портфейл, разяснява Комерсант.

Според изчисленията, единствено гарантирането на сигурността при потреблението на цифровата рубла ще коства на Централната банка и останалите банки 25 милиарда рубли. Разходите за цялата банкова система за въвеждане на цифровата рубла могат да доближат десетки милиарди рубли, съгласно източник от банковите среди, на който се базира „ Комерсант ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР