Kитай е втората икономическа сила в света след САЩ. Тя

...
Kитай е втората икономическа сила в света след САЩ. Тя
Коментари Харесай

Китай - какво не му достига, за да е новата суперсила

Kитай е втората икономическа мощ в света след Съединени американски щати. Тя се издигна до този сан за малко повече от 30 години. В положение ли е в този момент да направи и последната стъпка и да размени Съединени американски щати като водач на международната стопанска система? Това написа в собствен разбор за френския ежедневник Le Figaro Ив Перес, почетен професор и някогашен декан на юридическия факултет на Западнокатолическия университет в Анже, създател на " Добродетелите на протекционизма " (L " Artilleur, януари 2020 г.).

В края на 80-те години известният професор от Харвард Езра Вогел рискува с предсказанието, че Япония ще стане международен номер 1 и ще измести Съединени американски щати.Той написа бестселър, озаглавен " Япония като номер едно ", само че Япония по този начин и не изпревари Съединени американски щати.

На първо място би трябвало да се означи, че доста малко страни в историята са имали тази привилегия. В древността това е била Римската империя, несъмнено. В модерната ера ще споменем Испания на Карл V и тази на Филип II. Византийската империя сподели извънредно дългоденствие (1000 години), само че в никакъв случай не стана сърцето на света. Франция два пъти се приближи до нея, само че не съумя. Първият път е по времето на Луи XIV, а вторият по времето на император Наполеон I. Германия опита това два пъти през 1914 година и още веднъж през 1939 година, само че по този начин и не съумя. Съюз на съветските социалистически републики след 1945 година ще опитва шанса си до разпадането му през 1990 година

Единствените две страни, които съумяха да завладеят скиптъра на света, бяха надлежно Англия и Съединени американски щати. Какво направи тези две страни мощни? Какво спомогна да им бъде дадена тази голяма привилегия?

Тяхната международна надмощие почиваше на три стълба. Първият безспорно беше тяхното морско превъзходство, обезпечено през 19 век и първата половина на 20 век от Кралския флот за Англия, по-късно от американския флот за Съединени американски щати след 1945 година Благодарение на тяхното преодоляване на моретата, англосаксонските сили завоюваха двете международни войни против Германия и Япония и по-късно Студената война против Съюз на съветските социалистически републики.

Вторият дирек беше тяхното доминиране в международната търговия и финанси. Въпреки това, тяхната власт не зависи единствено от контрола, който упражняват върху потока на артикули и капитали, само че и от способността им да диктуват своите стандарти на останалия свят. Тази нормативна мощ им разреши да очертаят контурите на интернационалната парична система и настоящите правила за свободна търговия и финанси.

Третият дирек беше обвързван с езика и културата. След 1945 година британският става език на целия свят, а англосаксонската просвета прониква в съзнанието на хората и до през днешния ден.

Може ли Китай, до 2030 година или по-късно, да отнеме първото място в света от Съединени американски щати? Може би, в случай че успее да овладее трите основни детайла на международната надмощие, а точно: преконфигуриране на мрежите на международната търговия, доминирани от началото на 20-ти век от англосаксонските сили, въвеждане на икономическите и софтуерни стандарти на " пост-западния свят ", преодоляване на " меката мощ ", която до момента остава прерогатив на англосаксонските страни.

Китай към този момент е минал три четвърти от пътя, който може да го изведе на покрива на света. Той се трансформира във водещата международна комерсиална мощ, изпреварвайки Съединени американски щати и Германия. Икономиката му е втората в света след тази на Съединени американски щати, в случай че одобряваме Брутният вътрешен продукт, изчислен в долари, като аршин. Технологично Китай направи трагични пробиви в информацията, изкуствения разсъдък, роботиката и космоса. Във всички тези области Съединени американски щати се озовават в отбрана против Китай. От военна позиция Китай, който в този момент има втория по величина бюджет в света, е построил съвременна войска, която няма доста общо със селските бойци на Мао.

И най-после, в конкуренцията за световно въздействие наличието на Китай се усеща на всички континенти, както и в границите на интернационалните организации. Той продължава да отхапва територия търпеливо и настойчиво. Неговият водач Си Дзинпин дефинира курса на страната по време на последния конгрес на Китайската комунистическа партия: да стане водеща международна мощ преди 2049 година - датата, съвпадаща със стогодишнината от идването на власт на китайските комунисти.

Дълъг и сложен път

Нека обаче не погребваме Съединени американски щати прекомерно бързо. Краят на пътя за Китай към този момент не е доста дълъг, само че ще бъде извънредно сложен. За да го опишем, ще разгледаме трите основни детайла, упоменати нагоре и които той би трябвало да овладее безусловно, с цел да стане международен водач.

По-силен по суша, в сравнение с по море, Китай стартира своя план " Пътищата на коприната " в опит да реорганизира международните търговски мрежи. Първият път по суша минава от огромните китайски мегаполиси през Централна Азия, съветската низина, до Западна Европа. Вторият морски маршрут потегля от китайските пристанища Шанхай и Кантон. Той се вие ​​по крайбрежията на Индокитай, Малайзия, Бирма, Шри Ланка, Пакистан и Иран до Суецкия канал. След това се озовава в Средиземно море, където Китай към този момент е основал няколко непрекъснати пристанища като Пирея, Генуа, Триест, Валенсия и Билбао. Третият път, също морски, е този на Северния ледовит океан. Той следва крайбрежията на Сибир и приключва в Северна Скандинавия, Исландия, Гренландия, до залива Хъдсън в Северна Канада.

Този трети път демонстрира, че световното стопляне ще докара освен до появяването на губещи,но и че някои страни към този момент потриват ръце пред вероятностите за развиване, открити от този нов маршрут. Това важи изключително за страни, разнообразни от Русия, Швеция, Норвегия, Дания, Исландия или Канада. На военния фронт Китай ще се концентрира върху отбраната на новите си търговски пътища посредством основаване на военноморски бази по този маршрут.

Тази задача е доста комплицирана, а реализирането й лишава доста време. Става дума за нищо по-малко от възобновяване на международния ред, учреден на нови стандарти, избрани от Китай. Тази промяна ще премине през голям брой канали, като да вземем за пример подписването на търговски контракти, последователното интернационализиране на китайската валута, определянето на софтуерни стандарти, които ще управляват енергийния преход в пост-въглеродния свят и повишаването на мощността на финансови центрове като Хонконг и Шанхай спрямо тези в Лондон и Ню Йорк.

Технологичната война за 5G е единствено една от първите стъпки в тази посока. Резултатът от тези борби ще зависи от това дали Китай ще стане водещата мощ в света. Тези борби в региона на технологиите за гражданска приложимост също ще имат собствен аналог във военната област.

Езиковата област към този момент е тази, в която преимуществото на Съединени американски щати остава най-поразително. Английският език наподобява несломим и супер героите, които вълнуват младежите по света, са американци, а не китайци. Изглежда малко евентуално до 2049 година Китай да успее да настигне Съединени американски щати. Но тук още веднъж би трябвало да останем бдителни. Китайците първо ще заложат на университетите си, преди да показват своите супергерои, с цел да провокират Холивуд.

По този метод Съединени американски щати биха могли да претърпят неуспехи през идващото десетилетие и да станат очевидци на упадъка на университетското си превъзходство. Истинското предизвикателство за Съединените щати обаче е, че за първи път един незападен властнически режим ще измести западната народна власт отпред на света. Ако се реализира, това развиване би било изпълнено с стопански, само че също по този начин политически и стратегически последствия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР