Китай е призован да се справи с онлайн расизма, насочен към чернокожите

...
Human Rights Watch установи, че расисткото съдържание, насочено към чернокожите,
Коментари Харесай

Human Rights Watch установи, че расисткото съдържание, насочено към чернокожите, става все по-разпространено в социалните медийни платформи на Китай, където се използва за привличане на трафик и генериране на печалба.

Групата за защита на правата прегледа стотици видеоклипове и публикации от 2021 г. на платформи, включително Weibo, приложение за кратки съобщения, и Douyin, китайският TikTok, и заяви, че е установила, че съдържанието често изобразява чернокожите чрез „обидни расови стереотипи“.

Такъв материал е открит и в платформата за споделяне на видео Bilibili, Livestream и приложението за видео Kuaishou, както и в социалните медии и сайта за електронна търговия Xiaohongshu, се казва, като се отбелязва, че компаниите не са успели да се справят с него.

„Количеството и екстремността на расистко съдържание в китайския интернет предполагат, че платформите или не отговарят на собствените си стандарти за забрана на расистко съдържание, или че политиките им са неадекватни, когато се занимават с расистко съдържание, и двете противоречат на техните отговорности за правата на човека,“ се казва в доклада.

Human Rights Watch отбеляза, че видеоклипове на инфлуенсъри, изобразяващи чернокожите африканци като примитивни или зависими от китайците като техни спасители, са били особено широко споделяни, докато чернокожите, които са се оженили за китайци, са били обвинявани в онлайн публикации в „замърсяване“ и заплаха за китайската раса. Междувременно китайците в отношения с чернокожи бяха обвинени, че са предатели.

„Китайското правителство обича да изтъква китайско-африканската антиколониална солидарност и единство, но в същото време игнорира широко разпространената реч на омразата срещу чернокожите в китайския интернет“, каза Якиу Уанг, старши китайски изследовател в Human Rights Watch в изявление. „Пекин трябва да признае, че предприемането на инвестиции в Африка и възприемането на китайско-африканското приятелство няма да отмени вредата, причинена от неадресирания расизъм.“

Обвиненията в расизъм срещу африканци се появиха и по време на пандемията COVID-19, когато някои бяха принудени да напуснат апартаментите си и поставени под карантина, което предизвика редки критики от страна на африкански лидери. Някои жители на Африка казаха, че са били мишена на ежедневен расизъм и ксенофобия много преди това, с държавни медии и реклами, използващи „Blackface“ и расови карикатури.

Human Rights Watch отбеляза, че повечето китайски социални медийни платформи имат стандарти и насоки на общността, които забраняват съдържание, насърчаващо расова или етническа омраза и дискриминация.

В него се казва, че Bilibili, Kuaishou, Weibo и Xiaohongshu не са отговорили на писмата му, поставящи под съмнение расисткото съдържание, и призова платформите, които бързо премахват критично към правителството съдържание, да свалят видеоклипове и публикации, които нарушават стандартите на общността относно речта на омразата или може да подтикне към расова дискриминация или насилие.


ByteDance, собственикът на Douyin, премахна един видеоклип, след като беше маркиран от Human Rights Watch, но не предприе никакви действия срещу редица други относно чернокожо дете, заявявайки, че изображението „не е задължително свързано с определена група или раса“ .

Douyin добави, че разполага с „комбинация от хора и технология“, за да наложи насоките за модериране на съдържанието и че „средно предприема действия върху повече от 300 видеоклипа и коментара на ден, които включват нарушаващо съдържание съдържание, насочено към чернокожи“.

Хюман Райтс Уоч каза, че китайците в междурасови отношения с чернокожите често са обект на онлайн малтретиране, като жени са заплашвани с изнасилване, смърт и доксиране – публикуване на информация, позволяваща идентифициране на личността, без съгласието на лицето.

Отбелязва се преобладаването на публикации, призоваващи правителството да забрани на чернокожите хора да стават постоянно пребиваващи в Китай или да се женят за китайци. Някои също възприеха расистки символи и език, често използвани в Съединените щати, в своите онлайн публикации, докато някои призоваваха те да бъдат убити.

Китайци, които осъждат расизма или оказват подкрепа на жертви на расизъм, също са били на прицел, се добавя.

Отбелязвайки, че Пекин поддържа „един от най-усъвършенстваните режими на интернет цензура в света“ чрез така наречената Велика защитна стена, той призова правителството да направи повече за справяне с проблема и да предприеме стъпки за насърчаване на толерантността и борба с предразсъдъците.

„Основните китайски социални медийни платформи не успяват да изпълнят собствените си насоки за справяне с широко разпространеното расистко съдържание“, каза Уанг. „Китайските власти трябва да спрат да подпомагат тази токсична среда.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР