Китай е обхванат от най-горещата вълна в страната от 60

...
Китай е обхванат от най-горещата вълна в страната от 60
Коментари Харесай

Китай под обсада от гореща вълна: В Съчуан затраят заводите за 6 дни

Китай е обзет от най-горещата вълна в страната от 60 години насам. В провинция Съчуан където температурите минаха 42 градуса по Целзий затварят заводите и фабриките.

Мярката се вкарва, тъй като горещата вълна води до увеличение на потреблението на електрическа енергия и пресушаване на резервоарите, оповестяват държавните медии.

По данни на китайската метеорологична администрация от предходната седмица температурите в провинцията, в която живеят близо 84 млн. души, са над 40-42°C, което усилва търсенето на климатици.

Регионът разчита на язовири за произвеждане на 80% от електрическата енергия, само че реките в региона пресъхнаха това лято, заяви Министерството на водните запаси на Пекин.

Провинцията в югозападната част на Китай създава половината от лития, употребен в батериите за електрически автомобили, а нейните хидроенергийни планове обезпечават електрическа енергия за индустриалните центрове по източното крайбрежие на страната.

Местното държавно управление обаче е решило да даде приоритет на битовото електроснабдяване, като е наредило на промишлените консуматори в 19 от 21 града в провинцията да преустановят производството.

Няколко компании, измежду които производителят на алуминий Henan Zhongfu Industrial и производителят на торове Sichuan Meifeng Chemical Industry, оповестиха в изказвания на фондовата борса, че стопират производството.

Заводът на тайванския колос и снабдител на Apple Foxconn в провинцията също е спрял производството, заяви Централната осведомителна организация на Тайпе.

На някои сдружения ще бъде позволено да работят с стеснен потенциал, според от индустриалните им потребности.

„ Източници считат, че най-малко 1200 тона от производството на литий ще бъдат понижени заради спирането на интервенциите през тези пет дни “, съобщи пред Агенция Франс Прес Сюзън Зоу, анализатор в Rystad Energy, като добави, че цената на литиевия карбонат от понеделник насам е скочила.

В резултат на рисковото лято в Китай редица огромни градове означиха най-горещите си дни до момента.

В понеделник още веднъж беше разгласен червен код за високи температури, оповестиха държавните медии, защото в обширни региони на страната живакът надвиши 40°C.

Провинции като Джъдзян, Дзянсу и Анхуей, които разчитат на електрическа енергия от Западен Китай, също издадоха забрани за промишлените консуматори, с цел да обезпечат задоволително електрическа енергия за домовете, оповестяват локалните медии.

Учените настояват, че рисковите метеорологични феномени по света зачестяват заради изменението на климата и евентуално ще стават все по-интензивни с повишението на световните температури.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР