Китай е изправен пред колеблив глобален имидж, сочи проучване

...
Китай може да е широко известен като втората по големина
Коментари Харесай

Китай може да е широко известен като втората по големина икономика в света, но международният му имидж на икономическа сила се колебае в страните с високи и средни доходи, според проучване на Pew Research Center.

Проучването, публикувано в четвъртък, също установи до голяма степен неблагоприятни мнения за Китай като цяло, като средно 67 процента от респондентите изразяват негативни мнения за Пекин в сравнение с 28 процента, които споделят положителни.

Pew анкетира повече от 30 000 възрастни в 24 страни, включително Съединените щати, Мексико, Германия, Австралия, Бразилия, Израел, Нигерия, Япония и Индия. Установено е, че негативните възприятия за Китай са концентрирани до голяма степен в страни с високи доходи, като Австралия, Швеция, Южна Корея и Япония.

Също така беше особено високо в САЩ, където 50 процента от респондентите посочиха Пекин като най-голямата заплаха за Вашингтон в отворен въпрос, в сравнение със 17 процента от респондентите, които посочиха Москва.


Респондентите в страни като Индонезия, Нигерия и Мексико изразиха много по-положителни мнения за Китай, вероятно поради съвкупност от фактори – от ролята му в предоставянето на 5G интернет на страни със среден доход до мащабни инвестиции чрез проекти като мащабната му инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“.

Индия беше забележително отклонение сред страните със среден доход, тъй като отношенията й с Китай се заклатиха поради въпроси, включително спорна граница от 3500 километра (2175 мили), простираща се през Хималаите.

Проучването на Pew установи, че 67 процента от респондентите в Индия имат отрицателни възгледи за Пекин въпреки иначе близките икономически връзки между двете нации – увеличение спрямо 46 процента през 2019 г.

Икономичност

Сега Китай също се смята за втори след САЩ по отношение на икономическото си влияние. Посочена е като най-голямата икономическа сила в света от средно 33 процента от анкетираните в сравнение с 42 процента, избрали Съединените щати.

Общественото възприятие е спаднало особено силно в Европа, особено в Германия, Холандия, Полша и Швеция, докато възприятията на американците също са помрачени.

Тридесет и осем процента от респондентите в САЩ посочват Китай като най-голямата икономическа сила в света, спад от 43 процента през 2022 г., установи тазгодишното проучване на Pew.

Една ярка точка беше китайската технологична индустрия, която беше обявена за най-добрата в света от 19 процента от респондентите в световен мащаб и над средното ниво от 51 процента.

Голяма част от общия спад във възприятията може да е свързан с публичната борба на Китай за възстановяване от COVID-19, която го постави на колене през 2020 г. и отново през 2022 г. поради строгите антипандемични ограничения.

Опитите на Пекин да съживи икономиката тази година се спряха по време на глобален спад, докато обещанието му да подкрепи частния сектор на страната беше посрещнато със скептицизъм от глобалните инвеститори.


Глобално миротворчество

Междувременно опитите на Пекин да се преименува като световен миротворец тази година също се провалиха дори след като се намеси, за да посредничи за възстановяване на отношенията между Саудитска Арабия и Иран и предложи да играе подобна роля в Украйна и Палестина.

Средно 71 процента от респондентите казаха на Pew Research Center, че смятат, че Китай „не допринася за глобалния мир и стабилност“ в сравнение с 23 процента, които изразиха положителни мнения относно неговите дипломатически дейности.

Други 57 процента описват Китай като интервенционист в глобалните дела, противно на образа, който Пекин се опитва да представи, че не се намесва във вътрешните проблеми на други страни.

Анкетираните изразиха подобни съмнения относно глобалното лидерство на китайския президент Си Дзинпин, като средно 74 процента от анкетираните казаха, че имат малко или никакво доверие в неговата „способност да прави правилното нещо по отношение на световните дела“.

Забележими отклонения обаче бяха открити в Кения, Нигерия и Южна Африка.

Респондентите в трите африкански страни също дадоха най-високите оценки на меката сила на Китай сред категории като военни, образование, развлечения, технологии и стандарт на живот.

Средно 69 процента от респондентите в Нигерия смятат Китай за най-добрия в света или над средното ниво в тези категории, в сравнение с 58 процента в Кения и 55 процента в Южна Африка.

В Южна Корея, Израел и Германия този брой е спаднал съответно до 27 процента, 33 процента и 35 процента.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР