Китай е изправен пред икономически предизвикателства, свързани със забавянето на

...
Китай е изправен пред икономически предизвикателства, свързани със забавянето на
Коментари Харесай

Китай няма да се срине като СССР, но икономиката на страната е изправена пред преломен момент

Китай е изправен пред стопански провокации, свързани със забавянето на растежа, спукването на балона на пазара на недвижими парцели и възходящата безработица. 

Макар мнозина да считат, че тези компликации са част от повтаряем модел, който страните изпитват, има и друга позиция, която допуска по-дълбока рецесия за Китай. Тази позиция вижда края на китайското икономическо знамение, белязано от уязвимост на валутата, спад на цените и финансово напрежение в жилищния бранш.

Тази рецесия евентуално може да наложи стопански промени, които биха могли да влязат в несъгласие с сегашния корав политически надзор под управлението на ръководещата комунистическа партия, ръководена от Си Дзинпин. Някои даже вършат паралел с разпадането на Съветския съюз, макар че това съпоставяне е лимитирано заради по-голямата стопанска система и световната интеграция на Китай.

Китай е забележителен мотор на международния напредък, като през последното десетилетие е съдействал за 41% от международния напредък, до момента в който Съединени американски щати са съдействали за 22%, а еврозоната – за 9%. Въпреки това темпът на напредък на Китай понижа на половина от предходните 8-9 % и може да продължи да понижава. Прогнозите се разграничават, като някои икономисти правят оценка наклонността на напредък на към 2% до края на десетилетието.  

Пекин се стреми към по-бавен, само че по-балансиран и резистентен напредък, като дава приоритет на икономическата непоклатимост пред незабавните ограничения за стимулиране. Китайският модел на следена икономическа независимост и политическа принуда работи от края на 70-те години на предишния век и последователите му настояват, че той може да продължи с корекции.

В съпоставяне със Съветския съюз китайските водачи се поучиха от грешките, които позволиха, като акцентираха прекалено много на отвореността (гласност) и незадоволително на икономическото преструктуриране.

Преди това Китай даваше приоритет на икономическия напредък пред демократичното развиване и този метод сподели триумф. Данните обаче сочат, че икономическите провокации не престават да съществуват от средата на 2010 година, даже преди Ковид пандемията.

Източник: TheGuardian

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР