Китай е готов да задълбочи приятелските отношения и сътрудничеството с

...
Китай е готов да задълбочи приятелските отношения и сътрудничеството с
Коментари Харесай

Китай обяви готовност за приятелски отношения с талибаните

Китай е подготвен да задълбочи " другарските връзки и съдействието " с Афганистан, съобщи през днешния ден представител на държавното управление, откакто талибаните поеха контрола над страната.

Пекин се стремеше да поддържа неофициални връзки с талибаните по време на изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан, което подтиква напредването на ислямистките хардлайнери в цялата страна.

Китай има 76-километрова граница с Афганистан, оповестява Агенция Франс Прес.

Пекин от дълго време се притеснява, че Афганистан може да се трансформира в насочна точка за мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синдзян.

Делегация на талибани от най-високо равнище се срещна предишния месец с китайския външен министър Ван И в Тиендзин, обещавайки, че Афганистан няма да бъде употребен като база за бойци.

В подмяна на това Китай предложи икономическа поддръжка и вложения за възобновяване на Афганистан.

В понеделник Китай съобщи, че „ приветства “ опцията за задълбочаване на връзките с Афганистан - страна, която генерации наред е била мечтан сътрудник от огромните сили поради геостратегическото си значение.

„ Талибаните неведнъж показаха вяра да развият положителни връзки с Китай и обявиха, че чакат с неспокойствие присъединяване на Китай в реконструкцията и развиването на Афганистан “, съобщи представителят на външното министерство Хуа Чунинг.

" Ние приветстваме това. Китай почита правото на афганистанския народ да дефинира независимо своята лична орис и е подготвен да продължи да развива другарски връзки и съдействие с Афганистан ", сподели тя.

Хуа прикани талибаните да " подсигуряват равномерен преход " на властта и да спазят обещанията си да договарят за основаването на " отворено и приобщаващо ислямско държавно управление ", както и да подсигуряват сигурността на афганистанците и задграничните жители.

Посолството на Китай в Кабул продължава да действа, макар че Пекин стартира евакуация на китайски жители от страната преди месеци на фона на влошаващата се обстановка със сигурността, съобщи представителят.

В свое изказване посолството предложи на китайските жители, останали в Афганистан, да " извърнат съществено внимание на въпроса със сигурността " и да останат на закрито.

Американският президент Джо Байдън даде обещание цялостно евакуиране на американските войски от Афганистан до 11 септември, с което да бъде маркиран краят на две десетилетия война.

Но Вашингтон остана шокиран от бързия срив на афганистанското държавно управление и големия прогрес на талибаните, разяснява Агенция Франс Прес.
 Ще признае ли Китай талибаните за публична власт в Афганистан? Ще признае ли Китай талибаните за публична власт в Афганистан?
Китай има намерение да признае талибаните като законна власт на Афганистан, в случай че могат да завладяват Кабул, измествайки държавното управление, под...

Талибаните се пробват да успокоят интернационалната общественост, че афганистанците не би трябвало да се опасяват от тях и няма да отмъщават на тези, които са подкрепяли основания от Съединени американски щати алианс.

Съединените щати разгласиха по-рано изказване, в което над 65 страни упорстват талибаните да разрешат на афганистанците, които желаят да изоставен страната, да го създадат, като предизвестиха, че ще търсят отговорност при възможни всевъзможни злоупотреби.

Междувременно бойците от придвижване „ Талибан “ оповестиха, че са почнали да конфискуват оръжието на цивилните поданици на Кабул.

„ Доколкото разбираме, те са държали при себе си оръжие за самозащита. Сега могат да се усещат в сигурност. Нямаме желание да навредим на жителите “, обявиха те.

Приканват се също намиращите се на летището в Кабул жители да се върнат по домовете си, като задължението на новата власт е, че тези хора няма да пострадат.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР