Китът белуга, който навлезе в река Сена, е получил дихателна

...
Китът белуга, който навлезе в река Сена, е получил дихателна
Коментари Харесай

Китът от река Сена не оцеля

Китът белуга, който навлезе в река Сена, е получил дихателна непълнота при опита да бъде изместен и малко след идването си в Уистрем е бил евтаназиран от ветеринари. Морският бозайник е измършавял доста по време на простоя си в сладк авода.

През нощта избавителни водолази вкараха кита в мрежа, а по-късно кран го извади от реката при интервенция, траяла шест часа. След това той беше превозен с хладилен камион до пристанището на Уистрем в Ламанша.

По време на пътуването към този момент слабата белуга е получила дихателна непълнота и малко след идването си в Уистрем е евтаназирана.

" Въпреки невижданата избавителна интервенция, с горест оповестяваме за гибелта на китоподобното ", обявиха локалните управляващи на Калвадос.

Планът е бил недохраненият кит да бъде изместен в соленоводен басейн с вярата, че ще възвърне силите си, преди да бъде трансфериран в морето.

Но това е било рисковано начинание.

Четириметровият мъжки кит тежеше 800 кг, което е много под нормалното тегло на стара белуга от 1200 кг, и не се беше хранил, откогато беше видян в Сена през предходната седмица.

Спасителите считат, че бозайникът е бил болен преди да стигне на 70 км от Париж.

Състоянието на кита се е влошило по време на пътуването до брега. Когато стигнал до Уистрем, той към момента бил жив, само че измършавял и мъчно дишал.

Групата за запазване на морската среда Sea Shepherd France, която взе участие в избавителната интервенция, съобщи, че оставянето на кита в Сена би го обрекло на сигурна гибел. Белугата не може да преживее продължителни интервали в топлите сладки води на реките.

" (Операцията) е била рискована, само че от значително значение, с цел да се даде късмет на другояче обреченото животно ", добави групата.

В края на май една тежко болна косатка преплува десетки километри нагоре по Сена и умря от естествена гибел, откакто опитите да бъде върната назад в морето се провалиха.

През септември 2018 година белуга беше видяна в река Темза източно от Лондон, като тогава това беше най-южното наблюдаване на белуга на английския бряг.

Китовете белуга нормално живеят на стада в арктически или субарктически води. /БГНЕС, Ройтерс

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР