Кишинев привиква руския посланик за обяснение защо Москва планира да

...
Кишинев привиква руския посланик за обяснение защо Москва планира да
Коментари Харесай

Молдова се разтревожи от руски избирателни секции в Приднестровието

Кишинев привиква съветския дипломат за пояснение за какво Москва възнамерява да разкрие шест изборни секции в Молдова за президентските избори в Русия тази седмица вместо контрактуваната една, оповестява " Ройтерс ".

Министерството на външните работи на страната уточни, че на съветския дипломат Олег Васнецов е било подредено да се яви във ведомството през днешния ден.

Отбелязва се, че той ще бъде помолен да изясни известията в медиите, че шест изборни секции ще бъдат разкрити в Приднестровието - проруски сепаратистки район.

Според Молдова това е в несъгласие със съглашението за откриване на единна секция в съветското посолство в Кишинев - столицата на някогашната руска страна, която се намира сред Украйна и Румъния.

Руснаците гласоподават на на които настоящият президент Владимир Путин съвсем несъмнено ще завоюва против останалите трима кандидати, нито един от които не го е подлагал на критика.

Проруският президент на Молдова Мая Санду осъди нахлуването на съветските сили в Украйна, с цел да я смъкна от власт, и уточни Русия като най-голямата опасност за суверенитета на страната си.
 Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация
Молдова нащрек за нови опити на Русия за дестабилизация

Кишинев чака Москва да се намеси в идните избори

На собствен ред Русия упреква Санду в поощряване на антируски настроения и отхвърля опита ѝ да обезпечи като унищожителен.

Приднестровието се отдели от Молдова по време на разпадането на Съветския съюз, организира къса война против новата самостоятелна страна и остана на източната граница на страната повече от три десетилетия без на практика никакво принуждение или вълнения. Около 1500 съветски " миротворци " остават на територията.

Оазу Нантой, член на Народното събрание от партията на Санду, съобщи, че решението за откриване на изборни секции без позволение е единствено последното от многочислените провокативни съветски дейности.

" Това е образец за провокативните дейности, които Москва употребява, с цел да упрекна Молдова в русофобия, в нарушение на човешките права на съветските жители и в следване на стъпките на сюжета в Киев ", акцентира той.
 Молдова отхърли апела на Приднестровието за съветска помощ
Молдова отхърли апела на Приднестровието за съветска помощ

Олег Серебрян, вицепремиер на Молдова, сподели, че конгресът е пропагандно събитие

Приднестровието от дълго време се преглежда като допустима конфликтна точка към Украйна и войната ускори напрежението в района.

Напрежението се ускорява и от налагането на мита от централните управляващи в Кишинев върху стоките, влизащи и напускащи анклава.

Молдова е изправена и пред друга районна опасност от южната си област Гагаузия, обитаема най-вече с етнически турци. Лидерът на района, подкрепян от предприемач в заточение, който е наказан задочно за машинация, постоянно предизвиква по-близки връзки с Русия и предходната седмица се срещна с водача на Кремъл.
 Приднестровието се обръща за помощ към Русия поради натиска на Молдова
Приднестровието се обръща за помощ към Русия поради натиска на Молдова

Не е ясно какво е естеството на помощта, която Тираспол очаква
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР