Кирят Шмона в северен Израел близо до границата с Ливан

...
Кирят Шмона в северен Израел близо до границата с Ливан
Коментари Харесай

22-хилядният Кирят Шмона в Северен Израел се превърна в град-призрак

Кирят Шмона в северен Израел покрай границата с Ливан наподобява на град-призрак.

Той носи белезите както от войната сред Израел и Хамас, по този начин и от трансграничното принуждение сред израелската войска и бойци на Хизбула.

Ракетите, изстреляни от ливанската шиитска формация, са оставили опустошено обитаемото място. Много здания и коли са развалени, магазините – затворени, улиците – съвсем празни.
Хизбула получи тип подарък, тъй като градът беше евакуиран. Това е обстановка, която би трябвало да се промени. Сред Хизбула също имаше доста жертви, а неотдавна имаше ликвидиране на почитан член на Хамас в Бейрут. Но няма подозрение, че от тяхна позиция евакуацията на нашите поданици е победа.
Офир Йехезкели – заместник-кмет на Кирят Шмона

Повечето от 22-те хиляди поданици на Кирят Шмона са напуснали домовете си след нападението на Хамас на 7 октомври в южен Израел, което ескалира напрежение и по северната граница с Ливан.

Евакуираните живеят в зони надалеч от границата, навътре в Израел.
Върнахме се да вземем облекла и неща за зимата. В момента сме на място, надалеч от Кирят Шмона. Както можете да видите, доста ракети паднаха тук, от 7 октомври сме бомбардирани непрестанно. Целият регион е обстрелван интензивно.
Ейтан Палвари – гражданин на Кирят Шмона

„ Всички изоставихме домовете си, бизнеса си, всичко. Хората се връщат единствено, с цел да си вземат някои неща “, прибавя Палвари.

Заместник-кметът Йехезкели се надява хората да се върнат бързо по домовете си, макар непрекъснатата опасност от ескалация, даже от открита война с Хизбула.

Премиерът на Израел Нетаняху и министърът на защитата Галант обявиха, че техен приоритет е безвредното връщане на жителите на евакуираните градове по границата. Но в същото време признаха, че това ще изисква разрешаване на спора на северния фронт.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР