Кирил Петков отново си навлече гнева на русофилски настроените, след

...
Кирил Петков отново си навлече гнева на русофилски настроените, след
Коментари Харесай

Освиркаха Кирил Петков след цитат на Ботев за Русия: Тая мнима защитница на славянството

Кирил Петков още веднъж си навлече гнева на русофилски настроените, откакто цитира Христо Ботев за Русия, която великият български бунтовник дефинира с думите " тая мнима защитница на славянството " *.

Премиерът Кирил Петков взе участие в поклонението на връх Околчица във връзка Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.

Пред събралото се голям брой той опита да каже няколко думи, само че в опита да си да не обърка, по-скоро сричаше, което провокира бурни реакции и освирквания.

„ Уважаеми българи, тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които през днешния ден ние дружно можем да кажем, с цел да почетем паметта на Христо Ботев ”, сподели при започване на речта си министър-председателят.

 „ В човешката история има доста държавници и управници, някои от тях са предавали родината. Някои са се нагаждали към мощните на деня. А в действителност малко на брой са били подготвени да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил тъкмо това. Неговият блян е бил свободна България ”, добави Петков.

„ Русия – тая мнима защитница на славянството, тя използва още по-радикални средства, с цел да изтрие от лицето на земята българските колонии. Това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската Империя ”, изяснява министър председателят. (Цитат от публикация на Ботев в бр. 13 на вестник „ Знаме ” от 4 април 1875 година, бел. ред.).

 Според Петков Ботев е същински образец за свободен човек. И приключи с думите: „ Няма власт над оная глава, която е подготвена да се отдели от плещите си в името на свободата и богатството на цялото човечество. С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи ”.

След речта на премиера се чуха овации и освирквания от натрупалото се голям брой.

Петков бе на тържествата дружно с министъра на стопанската система и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

По време на речта на премиера, Нинова се намръщи, когато той цитира Ботев, който дефинира Русия като „ мнима защитница на славянството “. В същия миг дюдюканията се усилиха внезапно.

Премиерът бе освиркан и на празнувания в Копривщица на 1 май, както и в София на 6 май, когато крясъци „ Оставка и затвор “ и „ Киро, вън! “ отекнаха пред паметника на Незнайния войник по време на церемонията по освещаването на бойните флагове за Деня на храбростта и Българската войска.

Първото огромно освиркване бе на връх Шипка на 3 март, където недоволни от политиката му българи го замеряха със снежни топки.

*Целият откъс от Ботев е:

" “Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, с цел да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя лиши земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неразбираема суровост и измама под законът на „ общата тегоба ” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които работливата българска ръка прекатурна на парадайс, и да са върнем в своето остаряло родно място, испроводи няколко черни български души с цел да ни отвърнат от това желание.

Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи държавното управление със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, в случай че ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „ куда Макар телят не голял ”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това мина ненаказано от страната на държавното управление. На мяста дори и кръв са пролея!

Кажете ми след това това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР