„Кирил Петков иска гаранции от Брюксел за влизането на българите

...
„Кирил Петков иска гаранции от Брюксел за влизането на българите
Коментари Харесай

Мицкоски, ВМРО-ДПМНЕ: Новите ветрове на приятелството отвяха Ковачевски от снимката с Петков

„ Кирил Петков желае гаранции от Брюксел за влизането на българите в Конституцията в Република Северна Македония и аз желая гаранции от Брюксел за езика, спецификата на хората тук и България да се ангажира повече да не блокира страната към ЕС”.

Това съобщи в изявление за македонската телевизия СИТЕЛ водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски.

Като мотив за недоверието към договарянията, които води държавното управление на Димитър Ковачевски, Мицкоски уточни неналичието на лидерска среща сред него и Ковачевски, отводът на СДСМ да гласоподава препоръчаната от съпротива декларация за Гоце Делчев и неприетата " подадена ръка от опозицията”, за която от СДСМ написаха, че е всекидневен политически спектакъл.

Според Мицкоски нито сега, нито в бъдеще „ такова съглашение, което Ковачевски възнамерява да подпише, няма да бъде сполучливо признато в Народното събрание ". Мицкоски сподели, че е виждал този сюжет по времето на Заев.

„ Казвам, че ще стартира още веднъж натискът върху депутатите, че в случай че не одобряват това, което е контрактувано с България, значи са срещу Европейски Съюз, ще стартира девалвацията на този парламент. Затова споделям, че одобрявам цялата тежест върху себе си да защитим тези хора, които са в Народното събрание, да защитим тяхното достолепие, да забележим тези гаранции от Брюксел и тогава можем да приказваме за всевъзможен тип съглашение “, сподели Мицкоски.

„ Отказвам да бъда заявен като анти-ЕС, в случай че не приема това съглашение. Първо желая да видя гаранции на масата, тъй като Петков също желае, аз също желая гаранции. Да видя гаранции за майчиния ми език - македонския, да видя гаранции за моя народ - македонски, който има своя история, традиция, просвета, традиции, и най-после трета гаранция, че никой в никакъв случай няма да ни попречи да станем членове на Европейски Съюз “, акцентира Мицкоски.

Малко по-рано в неделя от ВМРО-ДПМНЕ излязоха с декларация във връзка фотография, във фейсбук профила на българския министър председател Кирил Петков.

„ ВМРО-ДПМНЕ е извънредно сюрпризирана от мълчанието на държавното управление на Република Македония по отношение на хода на министър-председателя на прилежаща България Кирил Петков, който показа фотографията от тристранната среща с държавния секретар на Съединени американски щати, в която взе участие и министър председателят Димитър Ковачевски, като двустранна, като жестоко отстрани облика на македонския министър председател от фотографията.

Предвид характера на тази значима среща и за двете страни, както и изказванията на СДСМ за нови ветрове в връзките със прилежаща България, сходен ход на премиера Петков във връзка с македонския министър председател не е просто акт на оскърбление на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а директна обезценка на страната ни, за която сме принудени да реагираме.

Развитието на двустранните връзки с всички съседи, както и развиването на стратегическото партньорство със Съединени американски щати, други съдружници и НАТО като цяло, е главен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова сходни ходове, както и мълчанието на Ковачевски, считаме, че не способстват за равнопоставен и почтен прогрес в съдействието сред двете прилежащи страни.

Новите ветрове на другарството, които държавното управление разгласи, отвяха Ковачевски от фотографията с Петков”, се още споделя в декларацията на ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР