Кирил Петков и Теодора Генчовска с последна информация за ситуацията

...
Кирил Петков и Теодора Генчовска с последна информация за ситуацията
Коментари Харесай

Петков: Чакаме свободни коридори, за да изведем безопасно 140 наши съграждани от Украйна

Кирил Петков и Теодора Генчовска с последна информация за обстановката в Украйна. Двамата приказват на брифинг в Министерство на външните работи.

„ Това, което се случва, е доста динамично. Руските войски се движат много интензивно и посоките се сменят. Уверявам, че в Министерство на външните работи има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с посолството ни в Киев, с другите посолства и с рейсовете. Чакаме опцията за свободни коридори, с цел да изведем нашите съграждани безопасно”, изясни министър председателят Петков.

Външният министър Теодора Генчовска дефинира обстановката в Украйна като доста динамична. „ Към сегашния миг мога да кажа, че в Киев е разгласен комендантски час от 17 ч. довечера до 8 ч. сутринта в понеделник. Това затруднява евакуирането на нашите сънародници, означи тя.

Службите ни за сигурност търсят опция за обезпечаване на безвреден кулоар, който да изведе българите от украинската столица.

„ Създадена е специфична група под формата на приложение, в която са включени всички искащи за евакуация. Посредством нея нашите сънародници са осведомени за часа и мястото на потегляне, когато може да се реализира зеленият коридор”, добави Генчовска.

Тя добави, че от Одеса за България към този момент са тръгнали три цялостни рейса. В тях с изключение на български жители са качени и четирима италианци и двама украинци. В неделя ще тръгнат два рейса, взаимно с рейсове на гръцкото генерално консулство. Те ще бъдат придружавани от полицейски конвой.

„ Препоръчали сме на всички български жители, които потеглят с персонални коли, да зареждат по 20 л. гориво и да поддържат непрестанно цялостни резервоари до овакантяване на Украйна”, моли външният министър.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически чиновници, които да окажат помощ за безпроблемно прекосяване.

По данни на посолството ни 140 души не престават да са в Киев и желаят да бъдат евакуирани. Автобусите следва да бъдат паркирани на територията на дипломатическото ни посланичество.

Българското държавно управление откри обединен информативен портал в помощ на напускащите Украйна. На уеб страницата, е поместена цялостна информация за условията на граничния надзор при влизането в Република България. Посочени са и инструкции за нужните документи за идентичност.

В специфична секция на портала е поместена информация за процедурата по приемане на статут за интернационална протекция на жителите на Украйна, пристигайки у нас. Платформата има опция за подаване на сигнали за помощ и евакуация на жители. Порталът обработва информация за доброволци и донори.

Изградена е специфична секция с ограниченията, свързани с рестриктивните мерки от COVID-19.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР