Кирил Ананиев, сн. БГНЕС Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви

...
Кирил Ананиев, сн. БГНЕС Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви
Коментари Харесай

Ананиев обяви курс към подмяна на “изчерпания здравен модел“ от последните 19 години


Кирил Ананиев, сн. БГНЕС

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разгласи по време на петъчния парламентарен надзор, че работи по “нов модел за за действие, ръководство и финансиране на здравната помощ “, който да размени въведеният с промяната от 1999 година. По думите му сегашният модел за финансиране на системата е “напълно привършен “ и не може да бъде възобновен с палиативни ограничения.

Това е първа поръчка на здравен министър в последните 19 години за цялостна смяна на здравния модел в страната, като даже най-мащабните промени, подхванати в последните години от екипа на Петър Москов в предходното държавно управление на ГЕРБ бяха насочени към надграждане на съществуващия модел.

“Днес, пред вас, поемем уговорката, че в границите на няколко месеца ще разработя нов модел за действие, ръководство и финансиране на здравната помощ. Нашето опазване на здравето е болно. То се нуждае от лекуване, единствено че толкоз доста години никой не написа рецептата за това лекуване “, съобщи Ананиев.

Той разяснява, че без значение от нарастването на парите за опазване на здравето с по 300-400 млн. лв. всяка година, българският жител не е удовлетворен от качеството на здравното обслужване.

Ананиев съобщи, че откакто бъде подготвен с предложенията си, ще инициира необятно разискване с всички заинтригувани страни – специалисти в държавното управление, комисии в Народното събрание, съсловни, браншови и синдикални организации, асоциации и сдружения в бранш опазване на здравето.

След обществения спор ще бъдат направени и съответните законодателни оферти, като упованията са те да бъдат признати до есенната сесия на Народното събрание и да проработят от 1 януари 2019 година
Има и вид измененията да влязат в действие от април 2019 година, с подписването на Националния рамков контракт за 2019-та година.

В петък депутатите одобриха предложение ГЕРБ министърът на опазването на здравето в период до 1 месец да показа пред здравна комисия методика за финансирането на общинските лечебни заведения.

В тримесечен период Ананиев има за задача да показа в отрасловата комисия и идея за развиване и излекуване на общинските лечебни заведения, които започнаха предупредителни митинги поради тежкото им финансово положение в последните години.

Засега те са получили увещание за облекчение на медицинските стандарти и нарастване на цените на някои клинични пътеки, по които работят. Ще се търси и опция за увеличението на дотацията, която Министерството на здравеопазването им заплаща за някои медицински действия като незабавна помощ, оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечени региони, здравна експертиза и други
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР