Киргизстан искат да премахнат руските названия на кварталите на столицата

...
Киргизстан искат да премахнат руските названия на кварталите на столицата
Коментари Харесай

Русия предупреди Киргизстан: Поемате по пътя на Украйна

Киргизстан желаят да отстранен съветските названия на кварталите на столицата Бишкек. Това съобщи ръководителят на Народното събрание на републиката Нурлан Шакиев на Националния конгрес на Киргизстан, провел се на 25 ноември. Русия незабавно предизвести, че по този метод Киргизстан " поема по пътя на Украйна ", съобщи Днес.бг.

Това е " първа стъпка към цялостното отменяне на съветския език " в Киргизстан, съобщи Светлана Журова, зам.-председател на интернационалната комисия на долната камара на съветския парламент, представена от съветското радио " Говори Москва ".

" Това не е просто по този начин. Това са първите дребни стъпки към вероятно цялостно изхвърляне на съветския език. Нито за секунда не се колебая в това.... Това сигурно ще наруши правата на руснаците, които живеят в Киргизстан, нашата връзка с тях ще се загуби. И тогава идва идващият стадий - учебните заведения, а по-късно ще пристигна ден, в който, както в Грузия, младежите, за жалост, към този момент на практика няма да приказват съветски. В Украйна също стартира по този начин - сякаш за отбрана на националния държавен език, само че в това време по този начин, че хората постепенно да схванат, че повече няма да приказват на съветски “, съобщи Журова.
Тя добави още, че този въпрос ще бъде разискван на най-високо държавно равнище в Русия. И че евентуално " ще доложат на Путин и той ще направи дребна забележка на сътрудника си, президента на Киргизстан “.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР