Киргизстан и Таджикистан се обвиниха взаимно в използването на тежки

...
Киргизстан и Таджикистан се обвиниха взаимно в използването на тежки
Коментари Харесай

Киргизко-таджикският граничен конфликт ескалира с използване на тежко въоръжение

Киргизстан и Таджикистан се упрекнаха взаимно в потреблението на тежки въоръжения като танкове и минохвъргачки в нарастващ граничен спор , оповестява организация Ройтерс. Най-малко трима души починаха, 27 бяха ранени, откогато.

Службата за гранична защита на Киргизстан заяви, че таджикските сили още веднъж са разкрили огън по няколко от нейните предни постове рано в петък и е имало конфликти по цялата дължина на границата с таджикските сили, употребяващи танкове, бронетранспортьори и минохвъргачки .

На собствен ред Таджикистан упрекна киргизките сили, че са обстрелвали един от предните му постове и седем села с " тежко въоръжение ". Цивилен е погубен и трима са ранени, оповестиха управляващите в таджикския град Исфара. Киргизстан заяви за 11 ранени през нощта.

Външните министри на Киргизстан и Таджикистан са разискали въпроса в Бишкек, само че службата за гранична защита разгласи, че две съглашения за преустановяване на огъня към този момент са били отхвърлени.

Губернаторите на киргизките и таджикските провинции, прилежащи на границата, трябваше да се срещнат на граничен контролно-пропускателен пункт в следващ опит за преустановяване на спора, дефинираха киргизките гранични чиновници.

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон участват на среща на върха по районна сигурност в Узбекистан и са измежду водачите на групова фотография, направена на вечеря в четвъртък.

Сблъсъците към неприятно демаркираната граница сред двете някогашни руски републики са чести, само че нормално деескалират бързо, макар че предходната година съвсем доведоха до война.

И двете страни имат съветски военни бази на територията си и имат тесни връзки с Москва, която прикани за преустановяване на военните дейности тази седмица.
 Киргизстан eвакуира поданици на погранични региони с Таджикистан
Киргизстан eвакуира поданици на погранични региони с Таджикистан

Почти половината от 970-километровата граница сред страните е оспорвана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР