Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че Никозия ще прилага само

...
Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че Никозия ще прилага само
Коментари Харесай

Безпокойство в Кипър заради антируските санкции и евентуално членство в НАТО

Кипърският президент Никос Анастасиадис съобщи, че Никозия ще ползва единствено целенасочени ограничения против Русия, а диалозите за присъединението на островната република към НАТО са преждевременни. Той сподели това, визирайки позицията на Турция, която наподобява не утвърждава разшиването на Алианса поради проблемите с Гърция и бъдещите кандидат-членки Финландия и Швеция, написа кипърската редакция на гръцкия вестник Катимерини.

Анастасиадис предизвести в събота, че препоръчаните от Европейски Съюз ограничения против Русия няма да бъдат признати, в случай че " не оказват помощ и не способстват за задачата, преследвана от Европейски Съюз ".

Президентът, който приказва пред кореспонденти, прикани европейските сътрудници " да вземат поради въздействието върху държавите-членки и дали те няма се трансфорат в по-скоро в наказания против държавите-членки, в сравнение с против нашественика ".

" Това, което казахме, е, че ограниченията би трябвало да бъдат целенасочени, с цел да дадат плод... тъй че ще действаме надлежно ", сподели Анастасиадис.

Никозия предупреждаваше в предишното, че ще премисли позицията си по отношение на глобите против Русия, базирайки се на нежеланието на Турция да се причисли към глобите, както и на значително неутралния метод на Анкара към Москва във войната в Украйна.

Междувременно Анкара продължи да разочарова своите съдружници в НАТО. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който подлага на критика Запада, че поддържа вероятността за присъединение на Швеция и Финландия към НАТО,, свързани с ПКК, приета от турските управляващи, Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористична организация.

" Проблемът е, че тези две страни намерено поддържат и се ангажират с ПКК и сирийската им издънка. Това са терористични организации, които нападат нашите войски всеки ден ", сподели Чавушоглу в събота.

Турция, изключително Швеция, укриват кюрдски екстремисти, както и поддръжници на основания в Съединени американски щати турски просветител Фетхуллах Гюлен, считан от Анкара за виновен за несполучливия прелом през 2016 година
 Финландия прикани за самообладание след отхвърли на Турция да я види в НАТО
Финландия прикани за самообладание след отхвърли на Турция да я види в НАТО

Проблемите да се прегледат малко по малко, предлага външният министър

" Затова е недопустимо и възмутително нашите другари и съдружници да поддържат тази терористична организация ", добави министърът.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също се включи по въпроса, като уточни с пръст съдружника на НАТО Гърция, заявайки, че Анкара е позволила " неточност ", когато е одобрила участието на Атина в западния боен алианс през 1952 година

" Ние, Турция, не желаеме да създадем втора неточност по този въпрос ", сподели Ердоган.
 Гърция и Турция още веднъж си разменят обвинявания за нарушение на въздушното пространство
Гърция и Турция още веднъж си разменят обвинявания за нарушение на въздушното пространство

Това влошавало средата за договаряния

Помолен да разяснява възможна опция сходни полемики да стартират на острова по отношение на вероятно бъдещо присъединение на Кипър към НАТО, Анастасиадис сподели, че това е " прибързано " съгласно Кипърската осведомителна организация.

" Много е прибързано да се разисква сходен въпрос, има съществени проблеми и даже и това да беше волята на кипърското държавно управление, то ще бъде възпрепятствано от процедурни въпроси и изключително от отхвърлянето на Турция ", сподели Анастасиадис.

Въпросът за възможна кандидатура за участие в НАТО се появява от време на време в кипърската гръцка преса, като медийни източници настояват, че Никозия е взела участие в полемики на равнище ЕС-НАТО.
 Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две страни за Кипър
Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две страни за Кипър

Турция да потвърди на процедура, че желае откровен разговор и да спре противозаконните действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР